Zara-kleding kankerverwekkend?

Greenpeace publiceerde een onderzoek naar schadelijke stoffen in de kledingindustrie. Het werk Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up zet vooral kledingketen Zara in een slecht daglicht.

Greenpeace kocht 141 kledingstukken van 20 bekende modemerken in 27 verschillende landen en nam deze onder de loep, op zoek naar schadelijke chemicaliën. Onder meer Levi’s, Mango, Calvin Klein en Marks & Spencer werden onderzocht.

De slechtste leerling van de klas was kledingketen Zara, waar chemicaliën zijn aangetroffen die hormoonverstorend werken. Ook vond men verschillende stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Het gaat om verfstoffen met amines die in de EU als illegaal genoteerd staan.

Deze stoffen komen trouwens niet enkel vrij tijdens productie, maar ook wanneer de kleding door de consument gewassen wordt, aldus Greenpeace. Op die manier zouden de chemicaliën terecht komen in onze riolen en rivieren, zonder dat onze waterzuiveringsinstallaties al deze stoffen zouden kunnen tegenhouden. Het volledige verslag van Greenpeace kan u hier downloaden.

Het is niet de eerste keer dat Greenpeace de modewereld op de vingers tikt. Ook kledingketen H&M kreeg het al aan de stok met de organisatie. Het Zweedse bedrijf heeft dankzij het strenge Greenpeace rapport nu wel alle ecologische puntjes op de i weten te zetten. Laat ons hopen dat dit nieuwe onderzoek ook andere merken aanspoort om stil te staan bij hun productieproces. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content