Z-Talk Goossens over de toekomst van het topdesign

Marina Yee, modeontwerpster en één van de Zes van Antwerpen, en Lene Kemps, hoofdredactrice van Knack Weekend houden de toekomst van de mode tegen het licht.

“Iedereen kan zich nu zonder excuus zeer mooi kleden.” Dat zegt Marina Yee, modeontwerpster en één van de Zes van Antwerpen in Z-Talk Goossens. Ze juicht toe dat kledingketens als H&M uitpakken met ontwerpen van bekende designers, zoals Versace, Lagerfeld, of deze week Marni. “Mooie kledij is daardoor voor iedereen toegankelijk,” zegt ook Lene Kemps, hoofdredactrice van Knack Weekend.
De keerzijde is wel dat er minder gekocht wordt bij topdesigners zoals Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene, ook twee ontwerpers van de Zes van Antwerpen. Volgende week worden hun creaties uit de winkel van Van Beirendonck in Antwerpen openbaar verkocht, wegens faillissement. Volgens Marina Yee ligt de Vlaming niet meer zo wakker van topdesign.

“De interesse voor designers-kledij is er in Vlaanderen gekomen toen de Zes van Antwerpen opkwamen. Maar intussen zijn we een kwarteeuw verder. Het klinkt een beetje oneerbiedig, maar het nieuwe, de kick van de designers is er wel een beetje af. De winkelketens van Zara en co zijn nu de nieuwe hype, die trouwens helemaal geïnspireerd zijn op de ontwerpers,” zegt Yee, die nu les geeft aan de nieuwe generatie ontwerpers aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Lene Kemps treedt haar bij: “Er zijn nu veel minder mensen bereid om hoge bedragen neer te tellen voor top-mode. De belangstelling daarvoor is na de Zes van Antwerpen heel groot geweest. Maar intussen is het bestedingspatroon helemaal veranderd. Ons huis is belangrijk geworden, naast reizen en gezond eten. En je kan nu heel mooie dingen kopen voor weinig geld. Topdesign is niet meer zo belangrijk.” (VG)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z of hier via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content