Yana Gaevskaya: ‘Kleren worden opnieuw functioneel, vandaar dat ze duurzaam, veelzijdig en kwalitatief moeten zijn’

© JOHAN JACOBS
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Yana Gaevskaya (30) is sustainable’ stylist en consultant. Met haar functionele kijk op mode wil ze aanzetten tot minder consumeren en bewuster leven.

“Mijn ouders, met wie ik vanuit Oezbekistan naar België verhuisde toen ik twaalf was, hebben zich altijd verzet tegen een job in de mode. Pas toen ze me na mijn studies zagen wegkwijnen op mijn werk, stemden ze in. Ik trok meteen naar Londen om zoveel mogelijk bij te leren. Ik versierde een stageplek bij een showroom, volgde een opleiding aan Central Saint Martins en kwam met wat gebluf rond als freelancer. Eens terug in België ben ik in het personal styling-vak gerold.

Het was belangrijk dat ik mezelf meteen zou onderscheiden van de rest. Er schuilt een wereldverbeteraar in mij, zonder dat ik mezelf een activiste noem, eerder een light alternatief. Heel wat mensen delen dezelfde waarden, maar willen niet op de barricades staan. Voor zo’n publiek wilde ik een nieuwe, duurzame kijk op mode ontwikkelen.

Met Femme Concepts breng ik de inzichten van Brené Brown en de stijlgevoeligheid van Carrie Bradshaw samen. Ik leer mijn klanten aan wat stijl is – want stijl hebben is een vaardigheid – en hoe ze kleding kunnen aanwenden om hun stijl en identiteit consequent uit te dragen. Kleren worden opnieuw functioneel, vandaar dat ze duurzaam, veelzijdig en kwalitatief moeten zijn. Het puur esthetische volstaat niet meer. Ik adviseer winkels en modelabels over hoe ze hun aanbod kunnen uitbreiden met duurzame merken of met eigen multifunctionele ontwerpen. Zo bedacht ik een capsulecollectie van vijf stukken waarmee je dertig outfits kunt creëren. Daarvoor zoek ik een partner met wie ik het idee verder kan uitwerken.

Een beweging op gang trekken waardoor we minder maar bewuster mode consumeren en produceren, daar droom ik van. Meer nog dan styliste wil ik changemaker zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content