Wouters & Hendrix: “Aan elk juweel hangt een herinnering vast”

© LVR

Knack Weekend had een gesprek met de ontwerpsters op hun zolderkamer van hun atelier in Antwerpen naar aanleiding van de 30e verjaardag van hun label.

2014 is een bijzonder jaar voor de Belgische juwelenontwerpsters Katrin Wouters & Karen Hendrix. Zo viert hun gelijknamige juwelenlabel hun 30e verjaardag, een absolute mijlpaal. Toch willen de ontwerpsters vooral naar de toekomst kijken met de mooie herinneringen in gedachten. Knack Weekend had een gesprek met de ontwerpsters op de zolderkamer van hun atelier in Antwerpen.

Laat ons eerst even teruggaan naar hoe het allemaal begon. Hoe is jullie fascinatie voor juwelen gegroeid?

Katrin: “Ik volgde kunsthumaniora en was als jong meisje al erg creatief. Mijn creativiteit kwam tot ontplooiing in de periode van de punk, waar het hip was om met allerlei dagdagelijkse voorwerpen te knutselen. Alles kon je als juweel gebruiken, zelfs bijvoorbeeld een stuk chocolade als broche. Mode interesseerde me enorm, maar uiteindelijk heb ik toch voor juwelenontwerp gekozen. Ik ben nogal “prutserig” en dus het maken van juwelen lag me meer dan het creëren van totale silhouetten. Ik besloot dan ook om juwelenontwerp aan de Academie van Antwerpen te gaan studeren.”

Karen: “Ik wilde verdergaan in een creatieve richting en juwelen spraken me erg aan door het verhaal dat aan deze objecten vasthangt. Elk juweel is verbonden met een bepaalde herinnering of een verhaal en mensen koesteren hun juweel enorm. Een juweel wordt nooit ‘zomaar’ gekocht, het heeft een emotionele waarde. Het verhaal is vaak even fascinerend als het juweel zelf. Als jong meisje ging ik ook snuffelen in de juwelendoos van mijn grootmoeder en dat fascineerde me enorm.”

Jullie staan met twee aan het roer van het label. Hoe is het verhaal van Wouters & Hendrix begonnen?

Karen: “We hebben elkaar leren kennen op de Academie van Antwerpen. Ik zat een jaar hoger dan Katrin, maar door de gemengde ateliers, liepen we elkaar tegen het lijf. Katrin vult aan: “We zijn van dezelfde stad, Turnhout, en daardoor kenden we elkaar wel al van ver. Maar we hebben elkaar vooral gevonden door middel van onze ontwerpen.” Karen: “Nadat we elkaar hadden leren kennen, is het allemaal vrij snel gegaan en hadden we meteen een plan van hoe we het samen zouden aanpakken. We wisten waar we naartoe wilden. We waren enorm ambitieus en idealistisch.”

Ligt jullie stijl van juwelen dicht bij elkaar?

Karen: “Neen, helemaal niet. Onze stijl is ontzettend uiteenlopend. Maar door verschillende ideeën te hebben, loopt onze samenwerking eens zo vlot. We respecteren elkaars mening en op het einde van de rit vormt het altijd een mooi geheel. We inspireren elkaar ook voortdurend.

Katrin: “In die dertig jaar dat we nu samenwerken, is onze stijl van juwelen nog steeds niet dichter bij mekaar gekomen. Maar we vullen elkaar aan en zijn oprecht kritisch voor elkaar. Maar we werken in alles samen, van de beslissing over het thema van een collectie, tot het eindproduct. En dat resulteert altijd in een mooie collectie. Apart hadden wij nooit hetzelfde kunnen maken.”

30 jaar juwelen maken, dat is een hele poos. Waar blijven jullie inspiratie vandaan halen?

Katrin: “Met Wouters & Hendrix, hier op onze zolder boven het atelier, hebben we altijd eigenzinnig ons eigen pad blijven bewandelen. Bijna elke collectie zitten we met vraagtekens, maar die raken stap per stap opgelost. Tijdens het maken van elke collectie komt er altijd een moment waarop we denken dat we niet goed bezig zijn. Maar daar moeten we onszelf doorheen spartelen en dan komt de creativiteit weer naar boven. Na dertig jaar heb je wel de zelfdiscipline om dit stadium door te komen en niet op te geven. Door de ervaring weet je dat uiteindelijk alles goed komt.”

Karen: “Je kijkt om je heen, je gaat naar musea of je leest over kunst. Automatisch zitten daar wel ideeën in. Er komt altijd eerst het enge moment van het ‘witte blad’, maar eenmaal je bezig bent volgt de rest vanzelf. Omdat we vandaag al zo een uitgebreid archief hebben, durven we hier soms iets terug van uitbrengen, maar in een ander ‘gedaante’. Het is vaak te mooi, en op een bepaald moment terug in de mode, om te laten liggen.”

Zijn er collecties of juwelen uit het verleden of heden die een speciale plek in jullie hart hebben veroverd?

Karen: “In elke collectie zitten er voor ons juwelen die we altijd blijven onthouden en koesteren.” Katrin: “Dit hoeft niet per definitie een juweel te zijn, maar dit kan ook een collectie zijn met een thema dat tot in de puntjes klopte. Een voorbeeld van een collectie die mij altijd zal bijblijven is ‘Marie Danielle’ uit 1994, gebaseerd op de juwelenkistjes die je kan vinden op de zolder bij je grootmoeder. We zijn toen echt gaan zoeken in collecties oude prullaria en dat was echt fijn. Daarnaast dragen we zelf ook juwelen uit onze collecties en diegene die we er voor onszelf uitpikken hebben toch nog die extra betekenis.” Karen: “De juwelen uit onze collecties die ik voor mezelf heb uitgekozen, hangen bij mij thuis op de muur in de slaapkamer op een speciaal plekje.”

Tot slot: komen er nog 30 vreugdevolle jaren bij?

Karen: “We zijn enorm impulsief en we weten nooit op voorhand hoe het voor ons gaat lopen. Met andere woorden: kijken naar de toekomst is voor ons een must, maar we kijken nooit te ver vooruit. Het moet gewoon leuk blijven, dat is het allerbelangrijkste. Maar het volgende concrete en grote project dat op stapel ligt, is de verhuis van onze winkel in Antwerpen. We gaan verhuizen naar de Steenhouwersvest.”

Katrin: “We zijn nu dertig jaar bezig met ons label en hier willen we dit jaar wel even bij stilstaan. Maar vooral willen we ook naar de toekomst kijken en ons daarmee bezighouden. Het is mooi eens terug te kijken, maar je mag niet in het verleden blijven hangen. Uitdagingen zijn voor mij persoonlijk heel belangrijk, dat vormt de ‘peper’ in ons beroep. Die prikkeling is essentieel.”

Laura Van Roey

Meer informatie via http://www.wouters-hendrix.com/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content