Wintertrends: (vals) bont

In onze nieuwe winterkleren trotseren we de werkelijkheid. De mode van het moment is draagbaar, comfortabel, sober. We lijken vastberaden. Gehard door de crisis, klaar voor de vrieskou. Het ideaal is, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, dat van de jaren veertig en vijftig. Conservatief, maar wel van deze tijd -goedgekeurd, als het ware, door het stijldepartement van de N-VA. De textielindustrie hamert deze winter op kwaliteit, erfgoed, duurzaamheid. Want in tijden van crisis is écht geen ruimte voor frivoliteiten. En dus zijn kleuren neutraal (beige is altijd goed, maar noem het liever anders), en oogt de snit veeleer volwassen (kies liever voor een pantalon met Dietrich-allure dan voor een zoveelste variant van de legging).

En dus kunnen we, in navolging van Marc Jacobs bij Louis Vuitton, op zoek gaan naar de Brigitte Bardot in onszelf (Et dieu créa la femme, heet die collectie). We kunnen ook inspiratie vinden in de zedige-maar-sexy legeruniformpjes van de naoorlogse, muzikale Andrew Sisters (eventueel met een scheut rum en Coca-Cola). We kunnen ook iets nieuws doen: van iets oud iets geheel nieuw maken, de sublieme remix-mode van Dries Van Noten achterna.

Voor we ons overzicht van de tien belangrijkste trends beginnen, nog het volgende: er wordt dit seizoen weer veel misbruik gemaakt van een van de favoriete clichés van de luxemode: het zogenaamde belang van investment pieces. Zo’n stuk vergt van de doorsnee modeliefhebber een forse financiële inspanning, maar gaat, in theorie en met wat geluk, veel langer mee dan één seizoen. Dit in tegenstelling tot minder kostbaar textiel. Wij herinneren u er bij deze graag aan dat jassen en mantels van minder dan 150 euro vanaf dit seizoen zelfvernietigend zijn, en dat zes maanden na aankoop, conform de nieuwe Europese wetgeving.

Door Jesse Brouns en Elke Lahousse.

Trend 1: HANG HET BEEST UIT of DE TERUGKEER VAN (VALS) BONT Het wordt deze winter gegarandeerd flink koud. Hoe anders de plotse obsessie van de textielindustrie met bont te verklaren? Hang dit najaar het beest dus maar uit. Maar: keep your cool. Even geduld, ook wel, voor u de dierenbescherming belt: er hoeven niet noodzakelijk zeehondjes naar het hiernamaals te worden geknuppeld voor uw nieuwe mantelpakje. Synthetisch mag deze winter ook. Het is zelfs een must. Zeg dat Karl Lagerfeld het gezegd heeft (zie de collectie van Chanel, één en al vals bont). Allemaal beestjes is, met stip, de rode draad van de wintermode. Populairste vacht van het seizoen: schaap, al dan niet geschoren (maar liever niet dan wel). Zie onder meer: Sonia Rykiel. Verder hebt u de keuze uit een volledige zoo, van wolf (Longchamp) tot giraf (bij Max Mara Atelier, gedrukt op kameelvacht). En soms zit het gewoon in de details: ga op zoek naar een luipaardsjaal die mooi contrasteert met je kledingstijl. Met dank aan Dries Van Noten.

Tip: probeer eens een lang gilet, harig of in leer. Hoe kon u zonder overleven? Staat heel chic over een vrouwelijke jurk, of onder een leren jasje.

Morgen: Trek een trui aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content