Winkelketen Zeb lanceert soldenoorlog

© Reuters

Winkelketen Zeb breekt opnieuw het soldendebat open door vrijdag 15 juni al met de koopjesperiode te beginnen.

De zelfstandigenorganisaties zal winkelketen Zeb bestrijden met nieuwe wapens. De FOD Economie en consumentenminister Johan Vande Lanotte staan hen daarin bij. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Onwettig

Tegen Zeb, een textielketen met in Vlaanderen ruim dertig vestigingen, lopen al lang een paar rechtszaken wegens het niet respecteren van de soldenwetgeving. De keten lapt de sperperiode al jaren aan zijn laars. Ondernemersorganisaties NSZ en Unizo stapten daarvoor al naar de rechter, maar daar volgde nog geen definitieve uitspraak.

“We hebben het geweer van schouder veranderd”, zegt Christine Mattheus van NSZ, dat dinsdag al een nieuwe klacht indiende tegen Zeb. “Nu al korting geven, is strijdig met de wet. We focussen nu ook op het feit dat de prijs die in juni wordt gevraagd, de referentieprijs moet zijn in de koopjesperiode.”

Controles

NSZ en Unizo weten zich gesteund door de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, die eind mei al te kennen gaf de regels streng te gaan controleren, en met boetes van 1.500 tot 60.000 euro dreigde.

Komend weekend zullen inspecteurs op pad zijn om bij Zeb en eventuele andere overtreders prijzen te noteren. “De verlaagde prijs zal als referentieprijs gehanteerd moeten worden om de soldenprijs te bepalen”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

‘Wij volgen de wet’

Erika Mees, marketingmanager van Zeb, gelooft niet dat de winkelketen een risico loopt. “Wij volgen de wet wel degelijk én houden rekening met referentieprijzen. De wet zegt dat het daarbij gaat over de laagste prijs in de maand voor afprijzing. Wij beginnen op 15 juni met de solden, dus onze referentieperiode is midden mei tot midden juni.” (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content