Winkelconcept Fortlaan93: ‘Onze spullen worden niet geproduceerd, maar gecreëerd’

The Daddy Dress © Alexander Popelier voor Fortlaan93

De Belgische Laura Praet verenigt de talenten van haar internationale artistieke vriendenkring in kleine collecties vol unieke kunst- en gebruiksvoorwerpen die ze aanbiedt binnen haar online retailconcept ‘Fortlaan93’. ‘Producten wekken bijna nooit meer nieuwsgierigheid op’.

Tony Robins heeft er zijn succesformule op gebaseerd, Oprah Winfrey en Ronald Reagan declameerden het ook al: omring jezelf met gedreven, creatieve mensen en ze zullen je eindeloos inspireren en motiveren. Dat is precies wat Laura Praet gedaan heeft. De Belgische trok als styliste, art director en kunstliefhebber al jaren de wereld rond en botste tijdens haar reizen voortdurend op inspirerende objecten en getalenteerde mensen. “Heb je dat nooit dat je een avond doorbrengt met vrienden, eventjes achteruit gaat hangen in je stoel en denkt: wow, ik heb echt ongelofelijke mensen rondom mij?”, lacht Praet.

In tijden van overconsumptie en massaproductie voelt wat de Gentse doet bijzonder moedig. ‘In plaats van meer te produceren zetten we in op kwaliteit en op eigenheid. De spullen die bij Fortlaan93 te koop worden aangeboden zijn niet geproduceerd, ze zijn gecreëerd. Dat was voor mij heel belangrijk – dat alle ontwerpers hier hun tijd voor konden nemen tot iedereen tevreden was. Dat het dan allemaal wat langer duurde is een offer dat ik graag maak wanneer ik zie wat voor unieke producten er zijn uit voortgekomen.’

Clay Club
Clay Club© Frederik Vercruysse voor Fortlaan93

Toch is -met de feestdagen in aantocht- het lanceren van een nieuwe retailspeler geen slechte zet. ‘Het is zo’n periode waarin mensen bijna zonder nadenken spullen afrekenen. Ik vind dat jammer. Een cadeau geven of een cadeau krijgen is iets bijzonders, dan wil je toch ook dat er iets bijzonders in dat pakje zit? Iets dat emotie losmaakt, waar een verhaal achter zit. Waar komt het vandaan, wie heeft het gemaakt? Producten wekken bijna nooit nog nieuwsgierigheid op.’

Door haar getalenteerde vrienden telkens in te zetten voor een project waar zij in zouden excelleren wilde Praet ook de kwaliteit garanderen. ‘Het is een beetje back to basics: je valt terug op specialisten, mensen die de ambacht echt kennen. De schoenmaker die bij zijn leest blijft als het ware.’ Zelf neemt ze de positie van curator voor haar rekening, want Fortlaan93 is geen eenmalig concept. De bedoeling is dat het internationaal gaat, waarbij telkens lokale talenten aangesproken kunnen worden voor koopwaar dat nergens anders dan via de Fortlaan-website te koop zal worden aangeboden.

The Conversation Pit
The Conversation Pit© Alexander Popelier voor Fortlaan93

Voor FL001 ontwikkelde Praet in samenwerking met haar eerste 5 guest designers de volgende items:

Virgili Jubero – “Anouck”

Laura leerde de Spaanse fotograaf en artiest Virgili Jubero kennen in Barcelona. Ondertussen zijn ze al meer dan 10 jaar partners in crime, zowel op professioneel als vriendschappelijk vlak. Voor Fortlaan93 presenteren ze “Anouck”, een analoog beeld van het Belgische topmodel Anouck Lepère. Geshoot in Antwerpen (2016) door Virgili en gestyled door Laura.

Clay Club – “Stoneware Ceramics”

Clay Club is het ‘handmade ceramics’ project van make-up artieste Sigrid Volders. Laura leerde Sigrid kennen ‘op set’, en ontdekte zo Clay Club. Samen creëerden ze “Stoneware Ceramics”, een limited edition collectie van 30 unieke keramieken borden in een aardse beige klei gemengd met een zwart chamotte.

Cesar Casier – “Bomber Jacket”

Model, kok en ontwerper Cesar Casier en Laura zijn al jaar en dag bevriend (12 jaar om exact te zijn!). Na samengewerkt te hebben voor Cesar’s eigen lijn van T-shirts, leek het hen evident om ook voor Fortlaan93 een ontwerp te maken. Het resultaat is een unisex daim “Bomber Jacket”, een tijdloos item als kers op de taart van hun ‘Best Friends Forever’-vriendschap.

DDS – “Daddy Dress”

Modeontwerpster Delphine De Somer introduceerde Laura in de magische en exotische wereld van Marrakech. Ze besloten samen een mannenjasje te ontwerpen, aangepast aan het vrouwelijke lichaam. De “Daddy Dress” wordt handgemaakt in Delphine’s atelier in Marrakech. Leuk om te weten, de “Daddy Dress” werd voor Fortlaan93 geshoot op Belgisch topmodel Ingrid Parewijck.

Jonas Van Put – “Conversation Pit”

Als interieurarchitect en meubelontwerper creëert Jonas Van Put monumentale stalen constructies, meubels en kunstinstallaties die de sociale interactie verbeteren én in vraag stellen. Na een succesvolle eerste samenwerking voor muziekfestival WECANDANCE waar Jonas een uniek sculptuur neerzette, ontwerpt hij voor Fortlaan93 de “Conversation Pit”, een grote poef die de conversatie tussen haar gasten wil aanmoedigen.

Alle info via www.fortlaan93.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content