Wim signaleert: modellen in het verweer tegen uitbuiting

© Reuters

Geen modeweek tegenwoordig of de behandeling en rechten van modellen staan ter sprake. De betrokken meisjes eisen duidelijke spelregels.

Geen modeweek tegenwoordig of de behandeling en rechten van modellen staan ter sprake. De betrokken meisjes eisen duidelijke spelregels.

Defilés zorgen al jaren voor discussie over wat nu ethisch verantwoorde modellenmaten zijn. De Amerikaanse modellenvereniging Model Alliance verlegde de aandacht dit voorjaar echter naar een ander heikel punt: de financiële en seksuele uitbuiting die nogal wat jonge vrouwelijke modellen ondergaan.

Voormalig model Sarah Ziff lanceerde haar organisatie tijdens de vorige modeweek in New York en legde toen verontrustende cijfers voor. Zo zou bijna een op de drie Amerikaanse modellen seksueel geïntimideerd worden. Een kwart zou tot seks gedwongen worden. Ook blootstelling aan cocaïne en andere drugs, depressie en zelfmoord zouden frequent voorkomen. Zelfregulering volstaat niet om dergelijke wantoestanden uit de wereld te helpen, benadrukte Ziff destijds.

Haar initiatief kreeg deze week navolging in Groot-Brittannië. Acteursvakbond Equity lanceerde er een campagne die de betrokken bureaus strikte richtlijnen wil opleggen voor fotoshoots en ander modellenwerk. De voorgestelde maatregelen omvatten onder meer een beperking van de werktijd tot maximaal tien uren, vergoeding van reiskosten en voorafgaande instemming met gedeeltelijk of volledig naakt. In studio’s zou de temperatuur voortaan minstens 21 graden moeten bedragen, met aparte ruimten voor de modellen om zich om te kleden en te verfrissen. Voor minderjarige meisjes zou bovendien begeleiding door een volwassene nodig zijn.

In België is van een dergelijk initiatief vooralsnog geen sprake. Wie vragen heeft omtrent modellenwerk, do’s en don’ts voor startende modellen en de sociale wetgeving in de sector kan die op 14 september wel stellen in Antwerpen, tijdens een informatiesessie van het bureau Models on Stage. Afspraak aan de Slachthuislaan 74, van 19 tot 21u.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content