Wim signaleert: de Leonard Cohen van de modellenwereld

© Reuters

Maak kennis met ’s werelds oudste nog werkende model : Carmen Dell’Orefice, 81 jaar oud en nog altijd verbluffend in een maatje 38.

Maak kennis met ’s werelds oudste nog werkende model : Carmen Dell’Orefice, 81 jaar oud en nog altijd verbluffend in een maatje 38.

Toeschouwers van de defilés van Marimekko en Norisol Ferrari zagen gisteren een wel erg bijzondere verschijning over de catwalk lopen. Op haar 81ste is Carmen Dell’Orefice namelijk ’s werelds oudste nog werkende model. Een kwestie van moeten zeg maar, want Dell’Orefice is een van de slachtoffers van Bernard Madoff, de Amerikaanse superfraudeur die in 2009 tot een celstraf van 150 jaar veroordeeld werd.

Het levensverhaal van Dell’Orefice, geboren op 3 juni 1931, zit vol tegenslag. De dochter van immer kibbelende Italiaans-Hongaarse immigranten groeide op in pleeggezinnen, tot ze in ’42 verenigd werd met haar moeder en in haar gezelschap naar New York trok. Het duo leefde er op een minimuminkomen, zonder telefoon en zelfs niet genoeg centen om de bus te nemen – al leerde de jongedame zo wel rollerskaten.

In 1947 schoot fotograaf Erwin Blumenfeld haar eerste Voguecover. Dell’Orefice was amper zestien toen. Volgens de legende moesten fotografen als Cecil Beaton haar jurken destijds vaststeken met spelden en opvullen met watten, kwestie van haar ondervoede lijf toch enig volume te geven.

Later stond Dell’Orefice voor de camera van grote namen als Irving Penn en Richard Avedon en werd ze een muze van Salvador Dalí. Privé ging het haar echter minder voor de wind. Haar eerste echtgenoot hield de met modellenwerk verdiende centen voor zichzelf en vroeg de scheiding aan na de geboorte van dochter Laura. Een huwelijk met fotograaf Richard Heimann was al geen langer leven beschoren: hij keerde haar de rug toe zodra ze dreigde te stoppen met werken. Nadat ook een derde huwelijk op een scheiding uitdraaide, volgde een verloving met David Susskind. De televisiepresentator overleed echter voor de huwelijksdatum.

Op financieel vlak ging het Dell’Orefice al evenmin voor de wind. Investeringen op de beurs brachten haar op de rand van het bankroet, waarna het voormalige model verplicht was haar meest bekende foto’s te veilen bij Sotheby’s.

Haar laatste vriend Norman Levy ging het hoekje om in 2005 en liet een aardig fortuin ter waarde van ruim 240 miljoen dollar na. Helaas was de makelaar ook de beste vriend van superoplichter Bernard Madoff, die instond voor de uitvoering van ’s mans testament. Dell’Orefice bleef achter met lege handen, waarna ze om den brode terug aan de slag ging.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content