Wetsvoorstel in de maak voor bescherming minderjarige modellen

The Model Alliance wil dat er betere arbeidsomstandigheden komen voor minderjarige modellen.

The Model Alliance, een belangengroep die opkomt voor de rechten van modellen, wil dat er betere arbeidsomstandigheden komen voor minderjarige modellen. Dat schrijft Fashionista
In een omzendbrief verkondigt The Model Alliance dat er een wetsvoorstel komt om minderjarige modellen beter te beschermen. Twee New Yorkse senators, Diane Savino en Jeffrey Klein, gaan ermee akkoord om een voorstel doen voor een beter arbeidscontract voor kindmodellen. Door de nieuwe regeling zouden minderjarige modellen speciale begeleiders en leraars krijgen, op gecontroleerde uren werken en krijgen ze dezelfde bescherming als minderjarige artiesten.

Vergunning
Als het voorstel aanvaard wordt betekent dit dat elke werkgever een vergunning moet aanvragen om een minderjarig model in te huren. Daardoor zullen merken en modebladen minder snel de stap zetten om zulke jonge modellen te gebruiken. De CFDA, Council of Fashion Designers of America, draagt ook haar steentje bij door te verzekeren dat geen enkel model onder de 16 jaar de catwalk zal betreden tijdens de New York Fashion Week. Eerder waren er al initiatieven zoals The Healt Initiative om geen minderjarige modellen meer te gebruiken maar dit werd al enkele keren geschonden door de Chinese en Japanse Vogue. In januari 2013 gebruikte Chanel nog twee minderjarige modellen in zijn campagne.

Veiligere omgeving

Volgens statistieken van The Models Alliance beginnen de meeste modellen aan hun carrière als ze tussen de 13 en 16 jaar oud zijn. 76,5 procent van de modellen wordt tijdens hun loopbaan blootgesteld aan drugs en alcohol en 68,3 procent lijd aan een depressie. Met het wetsvoorstel hopen ze een veiligere en gezondere omgeving te creëren voor minderjarige modellen.

Sara Ziff, de voorzitster van The Model Alliance, getuigde in februari 2012 nog voor het ministerie van Arbeid in New York voor betere werkomstandigheden voor minderjarige modellen. Ze moest zelf stoppen met school toen ze op 15-jarige leeftijd model werd, omdat er geen duidelijke regeling was omtrent scholing voor modellen. (AV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content