Welke schoenen zijn het meest schadelijk voor je gezondheid?

Pijnlijke voeten na een nachtje stappen op die – o zo mooie, maar helemaal niet comfortabele – pumps, we kennen het allemaal. Maar brengen je favoriete schoenen ook effectief schade toe aan je gezondheid?

Pijnlijke voeten na een nachtje stappen op die – o zo mooie, maar helemaal niet comfortabele – pumps, we kennen het allemaal. Maar brengen je favoriete schoenen ook effectief schade toe aan je gezondheid?

Ballerina’s

Ballerina’s worden over het algemeen gezien als de meest gezonde optie voor je voeten en lichaam, maar dat is niet altijd het geval. Zeker goedkopere exemplaren bieden niet voldoende steun of geven niet genoeg ruimte aan je tenen met ontstoken nagels en allerlei andere kwaaltjes als gevolg.

Als je bovendien steeds hakken draagt en dan plots overschakelt op ballerina’s, kunnen je kuitspieren daaronder lijden omdat die gekrompen zijn van het langdurig dragen van hakken. Als je toch opteert voor een ballerina, neem dan zeker een die een stevige zool heeft en toch voldoende steun biedt.

Stiletto

De stiletto is waarschijnlijk de meest schadelijke van alle schoenen. Door de dunne hak die bovendien ook heel hoog is, krijgt de voet zelf weinig steun en wordt het hele lichaam in een onnatuurlijke positie gewrongen. Je put je lichaam hierdoor uit en op lange termijn kan het lijden tot ernstige rugproblemen. Een betere optie is een lagere hak die minder uitputtend is voor je rug en voeten.

Teenslippers

Dat teenslippers weinig steun bieden, hoeven we je niet te zeggen. Toch zijn ze minder schadelijk dan de meeste mensen denken, tenminste als je ze ‘correct’ gebruikt. Doordat ze een dunne zool hebben, verplicht je je voet om al het werk te doen waardoor bepaalde spieren extra getraind worden en je voeten op lange termijn sterker zijn.

De voorwaarde is wel dat je ze goed gebruikt, dus niet als het koud is of om te gaan lopen of lange wandelingen te doen. Jammer genoeg zijn voor zo’n activiteiten enkel sportschoenen het geschikte schoenmateriaal.

Pump

De hoogte van een pump biedt hetzelfde probleem als bij een stiletto, maar deze schoen haalt iets hogere punten dankzij de bredere hak die meer steun biedt. Hier moet je ook wel opletten dat je deze schoenen niet teveel draagt, want dan bestaat het risico dat je heupen teveel naar voor worden gekanteld, wat – nogmaals- rugproblemen veroorzaakt.

Sleehak

De brede zool van de sleehak biedt dan wel meer steun dan een stiletto of pump, de vorm ervan leidt vaak tot verstuikte enkels en knieproblemen.

Net zoals met elke guilty pleasure is moderatie aangewezen. Wissel regelmatig van schoenen en draag voor lange afstanden schoenen die genoeg steun bieden. Een comfortabele sneaker om de pendeltocht te doorstaan met je sleehakken in je handtas lijkt ons de meest aangewezen oplossing om toch modieus voor de dag te komen zonder een hernia te hebben op je 25ste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content