Weg met de wegwerpcultuur: Zweden wil reparaties meebetalen

© Getty Images/iStockphoto

Wat is goedkoper: je oude schoenen laten herstellen of een nieuw paar kopen? In onze huidige maatschappij met haar massaproductie is het duidelijke antwoord helaas vaak dat laatste. Zweden wil dat nu echter tegengaan door de belastingen op herstellingen te verlagen.

Het plan dat nu op tafel ligt omvat het verlagen van de BTW op herstellingen van kapotte spullen van 25 naar 12 %. Bovendien zouden herstellingen van apparaten zoals wasmachines of koelkasten fiscaal aftrekbaar worden.

Met het voorstel wil minister van Consumentenzaken Per Bolund de repareerindustrie in Zweden stimuleren. Het plan kadert binnen een groter voornemen om de uitstoot van het land terug te dringen. Bovendien vindt Bolund ook dat een dergelijke maatregel prima past binnen de huidige tendensen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, zegt hij op CNN: “De consument wil bijdragen aan de verandering. Kijk maar naar de verkoop van biologisch voedsel, die elk jaar ongeveer 40 % stijgt, net als fairtrade producten. Maar ze vinden het wel moeilijk – ze zouden graag een economische aansporing krijgen.”

En bij ons?

In België geldt er al een laag BTW-tarief van 6 % op de herstelling van fietsen, kledij en schoenen. Voor de herstelling van huishoudapparaten en kleine elektronische apparaten betaalt de Belg echter wel nog 21 % BTW. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content