Weekend Fashion Award (10)

Drie vragen aan Jean-Paul Lespagnard, een ontwerper die de hele wereld ons benijdt. Hij is artistiek directeur van de tiende editie van de Weekend Fashion Award, de internationale wedstrijd van Knack Weekend en Le Vif Weekend voor de ondersteuning van jonge modeontwerpers.

Hoe ziet u zelf de artistieke leiding van de Weekend Fashion Award?

Jean-Paul Lespagnard: Ik wist dat het de tiende verjaardag van de Weekend Fashion Award was, maar ik had geen zin om iets te doen met een verjaardagstaart of een happy birthday-feest. Ik wilde het op een originele manier aanpakken en het publiek spreiden, zodat er niet zomaar 800 mensen samen in één grote zaal zitten… Het idee van schilderijen in een museum kwam dan al snel in me op. Ik wilde de mensen een bijzondere ervaring meegeven, die ze zich tien jaar later nog zouden herinneren. De modellen defileren dus dwars door een muur, en bij het naar buiten gaan, stoppen ze even in die lijsten van schilderijen, om zich dan in het publiek te begeven. Ik wilde een interactie teweegbrengen tussen de mannequins, de genodigden en de makers, alsof het schilderij naar ons toekomt, nadat we het in stilstand hebben bekeken, heel even maar, om de details in ons op te nemen.

U bent een habitué van de Weekend Fashion Award. U zat zelfs in de jury in 2010, het jaar dat Céline de Schepper bekroond werd…

Jean-Paul Lespagnard: Ja, en het was ook tijdens die uitreiking dat Céline, studente van La Cambre Mode(s), Anne Chapel ontmoette, assistente van Ann Demeulemeester, bij wie ze dan later ook aan de slag ging. Deze wedstrijd is belangrijk voor jonge ontwerpers. En het is de enige waar al de scholen elkaar treffen: de Antwerpse Academie, La Cambre uit Brussel, ArtEZ uit Arnhem en Central Saint Martins uit Londen. Het is altijd goed dat een student zich in een dergelijke context kan profileren. Ze ontmoeten er modeprofessionals en doen er ervaring op. Terwijl het publiek kan kennismaken met al die nieuwe creaties, niet alleen uit België, maar van overal, met zeer verschillende invloeden. Ik ben benieuwd om te zien hoe de kandidaten zich zullen ontwikkelen en de overgang maken van een schooldefilé naar een globaal defilé, in het kader van een internationaal concours.

U hebt zelf ook die ervaring gehad, in Hyères, waar u de winnaar was. U begrijpt dus allicht zeer goed wat dit betekent voor deze jonge mensen?

Jean-Paul Lespagnard: Ja, dat was in 2008, en vijf jaar later staat elke seconde van het Festival van Hyères nog altijd in mijn geheugen gegrift… Ik kan me heel goed inleven in hun wereld, ik ken het gevoel. Hun enthousiasme inspireert, alhoewel ik zo snel mogelijk probeer te vergeten wat ik gezien heb. Ik wil tenslotte niet aan de haal gaan met hun ideeën, maar het is wel een vruchtbare uitwisseling. Voor mij toch. En ook voor hen, hoop ik. Dat is net zo interessant in de modewereld.

Anne-Françoise Moyson

Défilé op 14 oktober. Info & tickets: www.knackweekend.be/fashionaward2013

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content