We don’t wear clothes, we wear culture: bekijk 3000 jaar mode achter je computer

© We don't wear clothes, we wear culture / Walter Sanders

Google Arts & Culture heeft uitgepakt met een groots project. Met ‘We wear culture‘ is vanaf nu 3000 jaar modegeschiedenis toegankelijk voor iedereen met een computer en internetaansluiting.

Samen met 180 partners uit meer dan 40 landen, waaronder ook ‘ons’ ModeMuseum en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, stelde Google een gigantische online expositie samen over de geschiedenis van de mode. Dankzij technologieën als virtual reality, street view en ultrasone resolutiebeelden krijg je een inspirerende blik op de mode van het verleden en de toekomst.

Op We wear culture kan je zes virtuele tentoonstellingen van het gerenommeerde ModeMuseum bezoeken. Van de 17de eeuwse kant over de opkomst van de Antwerpse Zes tot zelfs een virtueel bezoek aan de nu lopende Game Changers tentoonstelling: het museum deelt zijn expertise omtrent de positie van Antwerpen in de modewereld.

Kaat Debo, de directeur en hoofdcurator van MoMu ziet de online exposities als mooie aanvulling op de offline werking: “Het is de bedoeling dat het museum in 2020 wordt uitgebreid met een permanente collectie-opstelling. Deze online inhoud biedt alvast een voorproefje van wat er in de nieuwe ruimte te zien kan zijn. Op dit platform willen we een aantal primeurs delen, zoals een virtuele tentoonstelling over de “Opkomst van de Antwerpse Zes”. Aangezien Google kunst combineert met technologie, konden we ook een gigapixelfoto maken van een kanten sprei uit circa 1750. Dankzij de ongelooflijk hoge kwaliteit van de foto kan je tot in de kleinste details inzoomen op de compositie en alle belangrijke vruchtbaarheidssymbolen, zoals palmbomen, vlinders, bloemen en fruit, van dichtbij bekijken.”

Gigantische databank

‘We wear culture’ biedt toegang tot meer dan 400 online verhalen wereldwijd over iconische stukken, stijlperiodes, trendsetters en gamechangers, zoals Alexander McQueen en Marilyn Monroe. Vier unieke Virtual Reality ervaringen nemen bezoekers mee naar de geschiedenis die schuilt achter iconische modestukken van de Chanel Black Dress tot het Vivienne Westwood Corset.

De directeur van Google Arts & Culture Amit Sood is erg trots over het laatste project: “We nodigen iedereen uit om We Wear Culture te bezoeken en bij te leren over de kleding die je dagelijks draagt. Mensen zullen versteld staan dat een jeans of zwarte jurk uit hun garderobe een eeuwenoude geschiedenis met zich meedraagt. Mode is cultuur én – veel vaker dan gedacht – een vorm van kunst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content