Wat drijft Céline Pinckers?

© GF

De Belgische lingerieontwerpster Céline Pinckers is op zoek “naar emoties uit vervlogen tijden”

Na haar studies choreografie in Luik kwam Céline Pinckers (27) in de modewereld terecht en specialiseerde ze zich in lingerie. Pinckers is een kind van generatie Y, jong en popelend om met haar vierde collectie de wereld te veroveren, en tegelijk nostalgisch naar vervlogen tijden.

Céline Pinckers: “De twenties en fifties waren magisch. De prenten, de muziek, de literatuur…”

Zevenentwintig jaar en al nostalgisch, is dat niet wat jong?

Ik ben vooral verliefd op een verloren schoonheid, de elegante manier waarop vrouwen zich vroeger verzorgden. Ik heb die romantiek en verhalen nodig om me te voeden, daarna tracht ik ze te vertalen naar behoeften en gewoonten van vandaag.

Ik verkoop niet zomaar lingerie, wel een universum. Ik ben nogal behoudsgezind. Mensen vertrouwen me vaak hun verhalen toe. Op rommelmarkten of in antiekwinkels zoek ik naar emotie uit de goede oude tijd. Zonde dat we vandaag zo knutselen aan ons lichaam. Ik vind dat een enge denkwijze.”

Een wilde gok: u bent zo’n meisje met een boudoir in huis.

Ik zie een boudoir als het verlengstuk van de relatie die een vrouw heeft met haar lingerie. Een intimistische plaats, warm ook. Elke vrouw heeft, op zijn minst in haar hoofd, zo’n plek waar ze zich verleidelijk voelt.

Mijn boudoir is eerder gedempt, met verschillende lampen en wat daglicht. Het is er helder en warm tegelijk. Met een mix van hout, pleisterwerk, tapijt, metaal, leren sofa’s, een grote spiegel, oude grammofoon en jazzplaten. Mijn atelier, kortom.

In welke mate inspireert België uw werk?

De mix van onze culturen inspireert me zeker, al mis ik vandaag toch de grote tradities en rituelen. Daarom grijp ik terug naar het verleden, of de geschiedenis van andere culturen.

In mijn huidige collectie, Oh Bobby Bobby, combineer ik oude romantiek en coupes, met strakke geometrische figuren in geel en zwart. Qua productie maak ik er een erezaak van om gebruik te maken van de lokale savoir-faire in België en Frankrijk.

Elke Lahousse

Céline Pinckers is te koop bij D-underwear in Brussel, Bar d’Oh in Gent, Erotische Verbeelding in Antwerpen en bij Mine de Rien in Heusy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content