Wat de Meir kan leren van Regent Street

© instagram Regentstreetw1

Een beetje shopper weet in Antwerpen al langer de Meir te omzeilen, moegetergd door de winkelfaçades die ze iedere provinciestad ondertussen al onderdak biedt. Is het einde van de klassieke winkelstraat in zicht? Regent Street in Londen bewijst dat het anders kan.

Wie een dagje wil gaan winkelen in Antwerpen kan haast niet om de Meir heen: deze megalomane winkelstraat verbindt het Centraal Station met de Groenplaats en loodst milieubewuste dagjesshoppers die met het openbaar vervoer komen bijna automatisch langs de indrukwekkende historische gevels. Al bij het kruispunt van de Keizerlei doemen de torens van de panden waar momenteel een Armani Jeans en een Benettonwinkel gevestigd zijn boven de verkeersdrukte uit. Jammer genoeg gaat de rococo van veel van deze majestueuze gebouwen verloren in het rumoer van de ketens. Waar de Meir vroeger een prestigieuze winkelstraat was, biedt de autovrije avenue nu niet veel meer dan pakweg de Mechelse Bruul. Wie écht wil gaan shoppen in Antwerpen doet dat al langer in de omringende straten, zoals de Schuttershofstraat, Steenhouwersvest, Lombaardenvest, Korte Gasthuisstraat, Nationalestraat of de Kammenstraat. En dat jammer als je ziet wat voor indrukwekkende retailruimte de Meir te bieden heeft.

Je zou kunnen argumenteren dat de consument van vandaag nieuwe dingen wil, spannende dingen wil, pop-up-alles wil – retail designers zullen spreken van belevenisshoppen, trend watchers hebben het over smart shopping en zowat iedereen is het er over eens dat de brick and mortar shops zware klappen krijgen van Zalando en de zijnen. Dat kan misschien wel wezen, maar toch zijn er klassieke winkelstraten genoeg die het tegendeel bewijzen.

Neem nu Regent Street in Londen. Het was de eerste shopping street ter wereld die naam waardig, en tot op vandaag ontvangt de straat zo’n 7.5 miljoen bezoekers per jaar – het is een go to shopping destination gebleven, in plaats van gewoon een handige doorsteek naar bijvoorbeeld Oxford Street of Picadilly. De stad Londen zorgt er dan ook voor dat deze lange straat die meer dan twintigduizend mensen een baan biedt relevant blijft voor winkelgrage bezoekers. Dankzij een investering van één miljard Britse pond en het oprichten van een raad die in de gaten houdt wie welke winkelpanden huurt blijft de straat een bijzonder divers aanbod behouden.

Zo is de grootste Burberry flagship ter wereld er gevestigd in een prestigieus oud theatergebouw en heeft ook Apple er een pand, maar kunnen minder bekende labels zoals het authentieke Penhaligon’s of Molton Brown er eveneens rekenen op een constante doorstroom van klanten, die aangetrokken worden door bekende kleppers als H&M, Anthropologie, Jo Malone en Michael Kors. De meerwaardezoeker kan terecht in de kleinere boetieks van Kate Spade, MM6 of Vilebrequin en stroomt zo direct door naar Kit and Ace en Aquascutum, terwijl de toeristen zich er kunnen vergapen aan Authentieke Britse Dingen bij Hunter, Barbour of de Hamley’s speelgoedwinkel.

De Council zorgt er ook voor dat je nooit ver van de winkelstraat moet afwijken: tegen de Regent Street aangeschurkt vind je de prestigieuze hippe restaurants Hawksmoor, MoMo, The Araki of Heddon Street Kitchen, terwijl je voor verwennerij terecht kan bij de Dry By Bar of Ted’s Grooming Room. Afsluiten doe je dan weer met een cocktail bij MASH, terwijl de mooi verlichte etalages het pad naar het metrostation Picadilly Circus verlichten en je probleemloos kan window shoppen om te beslissen waar je morgen je geld eens aan kan uitgeven.

Regent Street is het perfecte bewijs dat een traditionele winkelstraat geen eenheidsworst hoeft te zijn, en dat zowat alle shopuitbaters baat hebben bij een gezonde mix van shoppers die langs alle kanten geprikkeld worden door zowel bekende kleppers als intrigerende nieuwe namen, waar heritage hand in hand kan gaan met commercieel inzicht en waar de mooie architectuur niet verloren hoeft te gaan onder de TL-lampen.

Dankzij Eurostar kan jij een dagje shoppen winnen in de Britse hoofdstad. Doe mee aan onze wedstrijd, spoor op twee uur naar Londen en vergeet Regent Street zeker geen bezoekje te brengen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content