Wat als… een modemerk rolmodellen in plaats van catwalkmodellen zou gebruiken?

© instagram @carriehammer

Voor haar show ‘Role Models Not Runway Models’ ging Carrie Hammer op zoek naar het multidimensionale aspect van ‘schoonheid’.

Een heel arsenaal aan verschillende vrouwen op de catwalk: het klinkt fantastisch maar daar blijft het voornamelijk ook bij: een fantasie. Dat was echter buiten ontwerpster Rachel Comey gerekend. Zij liet voor haar SS16-presentatie tijdens New York Fashion Week heel wat vrouwen opdraven die niet “model” op hun CV hebben staan: dansers, yoga-leraressen, drummers… 80% van haar catwalk bestond uit “gewone” vrouwen. Ook Carrie Hammer ging volledig model-vrij voor haar “Role Models Not Runway Models” show die ze in samenwerking met Dove hield. Over de catwalk liepen 27 vrouwen die in het dagelijkse leven CEO, bankier, slager of sportvrouw waren. Met groot succes. Volgens Refinery29 werd de show op gigantisch veel gejuich en applaus onthaald. En dat is maar goed ook.

Hoe meer shows vrouwen met verschillende huidskleuren, lichaamstypes en achtergronden laten zien, hoe beter: zo tonen modehuizen immers dat ze democratisch zijn, dat alle vrouwen van hun kleding zullen houden.

“Ik zou het fantastisch vinden als we de definitie van ‘schoonheid’ zouden kunnen uitbreiden want op dit moment vind ik het allemaal nogal eng en eendimensionaal” aldus Hammer aan Refinery29. “Het is tijd dat mensen zien dat schoonheid ook te maken heeft met passie, ambitie, verwezenlijkingen, dat het een zekere dynamiek heeft.”

A photo posted by Charell Star (@charellstar) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Eén van Hammers modellen, comedienne Maysoon Zayid, had zo haar eigen redenen om mee te lopen. “Het maakt niet uit hoe oud je bent of wie je bent: eens over een catwalk mogen lopen is een droom die iedereen wel heeft. Een behoorlijk bittere droom in mijn geval, want ik heb cerebrale parese. En wanneer je in de media foto’s ziet van mensen met een handicap worden we haast nooit als volwassenen behandeld”, vertelt Zayid. “Deel uitmaken van de ‘Role Models’ show was een fantastische manier om een handicap ook sexy te laten zijn. Dat vergeten mensen vaak. Ze zien ons nooit als modebewust, als meisjes die graag winkelen, vrouwen die wel eens de hoofdrolspeelster in een romantisch verhaal kunnen zijn. We zijn een doelgroep die moet aangeboord worden, maar die constant over het hoofd gezien wordt”.

Ook Penny Abeywardena, kabinetsmedewerkster Buitenlandse Zaken, werd door Carrie Hammer als rolmodel aangesteld. “Ik hou van het aspect dat vrouwen multidimensioneel zijn. Het toont jonge mensen dat mode en een succesvolle carrière nastreven hand en hand kunnen gaan”, laat ze optekenen door R29.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor haar toekomstige Role Models-show wil Hammer heel graag Michelle Obama of Ellen DeGeneres op haar catwalk. Hoewel ze nu enkel in New York showde, hoopt Hammer van haar Role Models een vast concept te maken dat op iedere modeweek getoond wordt.

(ks)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content