Waarom worden lelijke schoenen een hype?

De nieuwste lelijke schoen die opgang maakt is de Worishofer.

Om de zoveel jaar (eigenlijk alsmaar sneller) gebeurt het weer. Er duikt een onwaarschijnlijk lelijke (en zogenaamd praktische) schoen op die razendsnel een cultstatus weet te veroveren. De nieuwste lelijkaard die op weg is om populair te worden is de ‘Worishofer‘ (ja, ook de naam tast vaak de grenzen der esthetiek af). De orthopedische slipper met lage kurksleehak werd voor het eerst gedragen ergens in de jaren ’70, in het Beierse kuuroord Wörishofen. Op dit moment maakt hij opgang in de trendier buurten van Manhattan.

Zoals altijd bij dit soort schoenen is de Wörishofer vrij goedkoop (rond de 60 euro) en is zijn raison d’être meer gebaseerd op comfort dan op esthetiek. En ook hij heeft zijn steile klim te danken aan een gril van een celebrity, die weer eens wat anders wou en er de straat mee opliep. Zijn deze keer verantwoordelijk: Maggie Gyllenhaal en Kirsten Dunst.

De Worishofer heeft illustere voorgangers. Herinner u de ‘Uggs’, laarzen in schapenhuid waarmee Kate Moss wel eens werd gespot. Of de houten orthopedische Dr Scholl’s. Zij kenden hun hoogdagen in de jaren ’70 en beleefden een revival dankzij ‘coole’ sterren als Chloe Sevigny. Dan waren er ook nog de waanzinnig onesthetische Birkenstocks, die in 2003 de onverwachte sprong van Duitse kampeerterreinen naar de fashion scene maakten. En tenslotte de Crocs, de ultieme zo-lelijk-dat-het-pijn-doet-aan-de-ogen schoenen die nog niet helemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Waarom worden ze toch zo populair? Gemak, comfort? Iedereen die al een keer met Dr Scholls een blokje om heeft gelopen, weet dat dit niet klopt. Nee, volgens modejournalisten die zich al over de kwestie gebogen hebben, gaat het veeleer om een uiting van zelfvertrouwen. Een stijlstatement. Als je een schoen draagt die zo lelijk is als de Worishofer betekent dit dat je mooi genoeg bent om de lelijkheid van je schoeisel te overstijgen. Dat idee. Nu moet bij deze toch wel gewaarschuwd worden voor enige overmoed. Hollywoodsterren kunnen misschien moeiteloos de vreemdste dingen aan, als u niet het risico wil lopen er te gaan uitzien als het oude Italiaanse vrouwtje dat de trappen schuurt, dan slaat u dit hoofdstuk in de lelijke schoen-geschiedenis maar beter over.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content