Waarom men je vraagt je schoenen uit te doen binnenshuis

© iStock

We hebben ze allemaal, die ene vriend of vriendin die erop staat dat je je schoenen uitdoet vooraleer je hun dierbare woning betreedt. Vervelend “want mijn schoenen maken de outfit af!”, maar hun regel is niet helemaal onterecht. Dit is waarom.

Schoenen zijn vuiler dan (blote) voeten

Veel mensen (ondergetekende incluis) huiveren bij het idee van blote voeten, maar weet dat er aan je schoenen veel meer vuiligheid hangt dan aan je voeten. Jep, zelfs als je te maken hebt met behoorlijk onappetijtelijke exemplaren.

Sterker nog: de meeste bacteriën aan je voeten komen van je schoenen, die donkere, warme, soms zelfs vochtige kweekkamers voor schimmels en andere narigheden zijn.

Bovendien komen je schoenen constant in contact met het voetpad of de vloerbedekking van openbare plaatsen. Een studie uit 2008 van de Universiteit van Arizona maakte duidelijk dat er maar liefst negen verschillende bacteriën leven op de zolen van onze schoenen, bacteriën die infecties aan onze longen, ogen of maag kunnen veroorzaken. Omdat je je schoenen misschien wel maandelijks poetst, maar je zolen niet, blijven je schoenen steeds meer en meer vuiligheid opstapelen aan de onderkant. Met iedere stap die je zet neem je nieuwe microben op, maar laat je er ook weer vrij, zoals bijvoorbeeld in je woonkamer.

Schoenen brengen niet alleen bacteriën, maar ook toxines mee

Pesticiden, teer, lood, … we weten allemaal wat de effecten zijn wanneer we hier langdurig aan blootgesteld worden. We kunnen deze toxines niet vermijden: wanneer we de wereld instappen dan komen we er gegarandeerd mee in contact, maar het zou wel fijn zijn mochten ze niet rondwaren in je huis, toch?

Laat schoenen nu net het openbaar vervoer voor deze smeerlappen zijn.

Je vloeren gaan slijten

Je zal zelden iemand met tegels horen klagen over je naaldhakken (hoewel bovenstaande redenen nog steeds van kracht zijn), maar iemand met parket zal behoorlijk flauwvallen wanneer jij nietsvermoedend komt binnengerikketikt.

Sommige parketsoorten zijn steviger dan andere -zo is eik beter dan kerselaar- maar hoe dan ook is het plaatsen en behandelen van houten vloeren een dure, tijdrovende affaire. Heb respect voor de mensen die hier hun zuurverdiende centen in staken, en laat je schoenen bij de deur.

Ook een tapijt is problematisch

Ja, tapijt gaat ook slijten wanneer je er regelmatig overheen schrijdt, maar het belangrijkste is dat tapijt een knusse kweekmat voor allerhande viezigheid is.

Een gladde vloer kan je regelmatig poetsen om zo het vuil, de bacteriën en de toxines te verwijderen, maar een (vast)tapijt reinigen is heel wat omslachtiger en wordt dus logischerwijs ook minder gedaan. Een zaligheid voor microben!

Denk eraan dat kleine kinderen behoorlijk wat tijd op hun buik doorbrengen, gezichtje dicht tegen de grond, en je schoenen vliegen als de wiedeweerga uit. Toch?

Het is beter voor jezelf!

Je voeten moeten immers kunnen ademen. Bovendien is het veel beter voor je houding en je manier van wandelen wanneer je dat schoenloos doet (dat verklaart meteen de populariteit van barefoot running). Schoenen zijn namelijk een veelvoorkomende oorzaak van artrose in de knieën en pijn in de heupen of de rug.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content