Waarom Londen het nieuwe Parijs is

Xiao Li catwalk show © REUTERS

Wie denkt dat Parijs de enige modehoofdstad ter wereld kan genoemd worden, is nog nooit in Londen geweest. De Britten bezitten dat preppy stijltje met de nodige dosis lef, dat je nergens anders aantreft en ze vieren dit ook elk seizoen met hun eigen modeweek. Voor de normale sterveling met een passie voor mode is er diezelfde week bovendien ook London Fashion Weekend.

Vorig weekend nam het British Fashion Council de befaamde Saatchi Gallery over voor hun vierdaagse viering van de Britse mode. Naast gevestigde waarden zoals Mary Katrantzou en Nicholas Kirkwood, kregen ook de meest beloftevolle jonge designers een plekje op de catwalk, in de debatstoel of in de pop-up store. Jonge fashionista’s, ambitieuze modestudenten en een resem streetstyle fotografen kwamen met plezier een kijkje nemen en waanden zich voor even deel van deze felbegeerde million pound business.

Altijd al eens front row willen zitten? Op London Fashion Weekend kon je de SS16 ontwerpen van Mary Katrantzou of Temperley London van dichtbij bewonderen tijdens de catwalks shows. Droom je al jaren van een eigen carrière als designer? Dan kreeg je de kans om tijdens de “Talks” je vragen los te vuren op enkele van je favoriete Britse designers zoals Charlotte Olympia. Toen we haar vroegen naar de magische mix die vrouwen overtuigt om voor haar opvallende designs te gaan, zei ze dat ze ontwerpt vanuit een “female point of view” en dat vrouwen houden van “objects of desire”, dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar die een glimlach op hun mond toveren. Mooie objecten voor op of in je kast, die je ook kan dragen, met de juiste dosis fun en glamour; Charlotte heeft het goed begrepen en dat legt haar geen windeieren. Ze is één van de vele Britten die wereldwijd hoge modetoppen scheren onder eigen naam of voor grote modehuizen.

In de pop-up store vond je naast enkele groten der aarde zoals Dolce & Gabbana, Linda Farrow of Céline aan bodemprijzen ook een selectie van onze favoriete jonge Britse designers terug zoals Paper London en Antipodium.

Hoe het verder moet met de programmering van London Fashion Weekend nu ook een groot deel van de designers zoals Burberry zich tijdens London Fashion Week al op de consument gaan richten, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de conversatie open houden, jonge designers en ondernemers inspireren en ondersteunen blijven enkele van de belangrijkste punten op de agenda van het British Fashion Council. See you in September!

Ook zin gekregen om je Britse accent te oefenen en wat cockney stijlinspiratie op te doen? Eurostar brengt je dagelijks op en af naar Londen, perfect voor een dagje shoppen of maak er een weekend van en profiteer van hun 2 FOR 1 actie waarbij je een tweede ticket gratis krijgt in enkele van de grootste musea in Londen. Wij kunnen jullie alvast de ‘Vogue 100, a Century of Style’ expo in de National Portrait Gallery aanraden.

Nathalie De Schepper & Michiel Pelerents

Yayzine.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content