Waarom je witte T-shirts soms geel worden onder je oksels (en wat je eraan kan doen)

© Getty Images/iStockphoto

Wie soms een wit T-shirt of jurkje draagt, weet dat er zich na een tijdje gele kringen kunnen manifesteren op de stof onder je oksels. Weten hoe die veroorzaakt worden, kan je helpen ze te voorkomen en zelfs opnieuw weg te krijgen.

Belangrijk om weten: de gelige vlekken zijn niet het resultaat van je zweet alleen. Het gaat eigenlijk om de mengeling tussen zweet en het aluminium in je (vooral bij anti-perspirante) deodorant. Inderdaad: het product dat je gebruikt om niet meer (zo veel) te zweten, is de oorzaak van de vlekken op je shirt.

Aluminium

De aluminium is het actieve ingrediënt in dergelijke deodorants dat het zweten zou moeten tegengaan, maar als het toch in aanraking komt met de proteïnen in je zweet, laat die combinatie een geel spoor van vernieling na.

Hoe je dat kan vermijden? Door te veranderen van deodorant: er zijn merken die beweren geen vlekken na te laten. Je kan ook kiezen voor een ‘gewone’ deodorant, die niet het zweten op zich tegengaat, maar wel de geurtjes. (Lees in dat geval wel de ingrediëntenlijst, want sommige ‘gewone’ deodorants bevatten ook aluminium.)

Geen optie voor jou door een verhoogd risico op okselvijvers? Dan kan je de vlekken achteraf nog uit je kleding wassen. Daar geven we je zo meteen enkele trucjes voor, maar weet: hoe sneller je het doet, hoe groter de kans op een opnieuw maagdelijk wit shirt.

Enkele trucjes van de bomma:

Meng een eetlepel azijn met een kop water en laat het bevlekte kledingstuk daar een halfuur in weken. Was het daarna zoals altijd.

Meng een deel water, een deel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en een deel waterstofperoxide (zuurstofwater). Gebruik je vingers om wat van de pasta in de bevlekte stukken stof te masseren. Was daarna koud.

(EK)

Bron: This Is Insider

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content