Waarom de Zana Bayne collab met &Other Stories zo belangrijk is

© Zana Bayne x &Other Stories

Om hun najaarscollectie kracht bij te zetten ging &Other Stories in zee met de New Yorkse ontwerpster Zana Bayne. De lancering van deze collab vol lederen harnassen, chokers, korsetten en riemen zal in ieder geval niet onopgemerkt voorbijgaan.

Reken op het edgy H&M-zusje &Other Stories om samenwerkingen aan te gaan met labels en designers die doorgaans ontwerpen in de marge. Dit op zich is al een nobel streven – een platform dat plots wordt uitvergroot, een publiek dat te maken krijgt met het fenomeen ‘onafhankelijke designers’. In het beste geval wordt de high street consument een back street believer en beseffen ze dat ze kleding misschien ook elders dan in de ketens kunnen shoppen. Alleen daarom al zijn de Stories-samenwerkingen zo waardevol. De meest recente samenwerking verlegt echter nog heel wat andere grenzen.

De artisanale lederlijn van ontwerpster Zana Bayne staat bekend om harnassen, chokers, lingerie en handtassen. Bekende fans van het label zijn onder meer FKA Twiggs, Rei Kawakubo, Debbie Harry, Madonna, Lady Gaga en Beyoncé, die al vier jaar nauw samenwerkt met het label. De lederen bh’s uit Lemonade? Het werk van Zana Bayne en haar designpartner Todd Pendu.

Een andere dimensie

Waarom de Zana Bayne collab met &Other Stories zo belangrijk is
© Zana Bayne x &Other Stories

Wie de designs van Bayne ziet, losjes gecombineerd met een garderobeklassieker als een wit hemd of een t-shirtjurkje, merkt meteen hoe de grafische lijnen van het harnas het kledingstuk een andere dimensie geven. Niet enkel vormelijk, maar ook inhoudelijk.

De accessoires van Bayne zijn gemaakt van boterzacht leder maar zwaar geladen met subculturele verwijzingen naar de punkcultuur, naar bondage, naar dominantie en seksuele bevrijding. Een behoorlijke ambitie voor een simpel accessoire. Wie Bayne draagt kaart iets aan en wil iets in de verf zetten, zij het haar eigen lichaam, zij het een boodschap van macht, van kracht en sensualiteit.

Toegankelijk is ze niet, Zana Bayne, en wat zo indrukwekkend is aan haar collectie voor &Other Stories is dat ze die mainstream ook niet opgezocht heeft, zelfs al zou ze daarmee een heel nieuw doelpubliek kunnen aansnijden.

Hard en zacht

“Wij proberen een lederwarencollectie te creëren voor moderne vrouwen en plaatsen hard en zacht daarbij in contrast tegenover elkaar. We halen stukken zoals het lederen harnas uit hun context en maken er een elegant accessoire van om over om het even welke garderobe en bij alle gelegenheden te dragen”, aldus Zana Bayne.

Waarom de Zana Bayne collab met &Other Stories zo belangrijk is
© Zana Bayne x &Other Stories

Voor deze collab bedachten zij en Pendu enkele stuks die als aanvulling bij de basics in een garderobe moeten dienen; van kenmerkende vormen en lijnen tot silhouetten die geïnspireerd zijn op de ready to wear.

Het team van & Other Stories werkte daarnaast samen met Zana aan de creatie van een prêt-à-portercollectie die gecombineerd kan worden met haar collabstukken, om zo één geheel te kunnen presenteren dat klanten hopelijk zal inspireren. Hopelijk, want & Other Stories gaat hiermee zeker niet de meest commerciële collectie aan.

En dat is net waarom deze samenwerking zo belangrijk is. Niet alleen worden er onderwerpen en subculturen vanuit de schaduw in de schijnwerpers gezet en wordt seksualiteit op een ingetogen, respectvolle, maar tegelijk ook waanzinnig sensuele manier benaderd, maar toont het Zweedse label ook echt te geloven in de designers met wie ze een samenwerking aangaan – of ze daar nu veel geld aan kunnen verdienen of niet.

(KS)

Zana Bayne voor &Other Stories is vanaf 22 september online en in de &Other Stories shops te verkrijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content