Waals ontwerper Bernard Depoorter kleedt prinses Claire

De jonge Waalse en nog relatief onbekende ontwerper Bernard Depoorter mocht de jurk van prinses Claire voor de nationale feestdag ontwerpen.

Terwijl prinses Mathilde trouw zweert bij Natan, probeert haar schoonzus prinses Claire al graag een keer iets nieuws uit wanneer ze haar opwachting moet maken op de nationale feestdag. Wel kiest ze -op aandrang van echtgenoot prins Laurent – telkens voor een Belgische ontwerper. Zo liet ze zich de voorbije jaren al kleden door Stijn Helsen, Tim Van Steenbergen en Mademoiselle Lucien. Dit keer is de nog relatief onbekende, jonge Bernard Depoorter uit Waver de uitverkorene. Onze collega’s van Royals konden een pasbeurt met de prinses in zijn atelier bijwonen en enkele exclusieve foto’s maken.

Bernard Depoorter is een autodidact van achtentwintig die onder meer stage liep bij Louis Scherrer; Frank Sorbier en Dior in Parijs. Voor Claire ontwierp hij een crèmekleurige halflange jurk in crêpe, opgevrolijkt met bloemencorsages. Helemaal in fiftiesstijl, een tijdperk dat we ook al zagen terugkeren in de Vuitton-collectie voor dit najaar. Depoorter geeft dan ook toe dat het verleden een belangrijke inspiratiebron voor hem vormt. “De 18de eeuw is heel boeiend. Maar ik heb ook een zwak voor charlestonjurken uit de jaren ’20. Vrouwen als Marlène Dietrich of Sissi zijn mijn grote voorbeelden. Zij vertegenwoordigen de ‘femme fatale’. Het ontwerp voor de jurk van Claire was meteen een voltreffer. “Het viel onmiddellijk in de smaak. Ik heb niets laten veranderen”, aldus de prinses aan Royals.

“Het is eigenlijk mijn man die elk jaar een Belgische ontwerper uitkiest”, geeft Claire toe. “Hij vindt het belangrijk de Belgische mode te promoten op de nationale feestdag”. Depoorter werkt ook zonder chemische producten. Iets wat de ‘groene’ prins bijzonder op prijs stelt.

Geen nationale feestdag zonder hoed, en daarvoor mocht hoedenontwerpster Muriel Lefebre aantreden. Karine Olivier zorgde voor een tasje en Maryse Genet maakt alle bloemen op de jurk met de hand.

Ann Heylens.

Wie is Bernard Depoorter?

Geboorteplaats-en datum: Waver, 23 november 1981
Studies: Genoot geen hogere opleiding aan een modeschool. Ging op basis van een indrukwekkend portfolio zijn geluk zoeken in Parijs.
Stages: Vier jaar stage bij de grootste modehuizen van Parijs.Onder meer bij Dominique Sirop, Jean-Louis Scherrer, Frank Sorbier en Dior.
Weetjes: Gepassioneerd door mode sinds zijn negen jaar. Naaisters uit de streek leerden hem als jonge tiener de knepen van het vak. Op zijn dertiende maakte hij zijn eerste eenvoudige kledingstukken.
Bekende klanten: Zangeres Rika Zaraï en Anne van Bourbon-Sicilië.
Grote voorbeelden: New Look by Christian Dior en Yves Saint Laurent.
Hobby’s en interesses: Restaureren, meubileren en het oude familiehuis in ere herstellen. Bernard woont en werkt er.
Agenda: 25 september 2010: Voorstelling in avant-première van de nieuwe collectie ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van het kasteel van Deulin.
November 2010: Voorstelling van de nieuwe haute-couture en prêt-à-portercollectie 2010-2011 in Brussel. Thema: “Un soir à Saint-Pétersbourg”.
Grootste droom: Modeaccessoires als hoeden, sluiers, waaiers, sigarettendooosjes, handschoenen en zelfs korsetten nieuw leven in te blazen. “De vrouw moet opnieuw kunnen aanknopen met de elegantie uit de jaren ’50, weliswaar afgestemd op de huidge levensstijl. Mijn allergrootste droom is een wereldster kleden voor de rode loper in Cannes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content