Vrouwen betalen meer voor een handtas dan mannen: afzetterij?

De Saint Laurent Classic Duffel-tas voor mannen en vrouwen. © .

Populaire vrouwenhandtassen krijgen vaak een mannelijke tegenhanger. Hoewel ze uit hetzelfde materiaal worden gemaakt en vaak zelfs groter zijn, betalen we minder voor de mannelijke variant.

Producten die op de markt gezet worden als ‘vrouwelijke ‘ items zijn doorgaans duurder dan hun mannelijke tegenhangers. Denk maar aan al die bussen shampoo, deodorants en scheermesjes voor vrouwen die een heel wat duurder prijskaartje hebben dan de beautyproducten voor manlief. Ook in de mode lijkt het wel alsof vrouwen meer moeten neertellen dan mannen voor gelijkaardige kledij en accessoires.

De bedenkers van Purseblog maakten de rekensom en kwamen tot de conclusie dat vrouwen inderdaad dieper in de geldbuidel moeten tasten voor een handtas dan mannen.

De strijd der seksen

Om de vergelijking tussen mannen- en vrouwentassen eerlijk te laten verlopen, kozen de bloggers voor zo identiek mogelijke stuks. Ook namen ze de grootte van de tassen in rekening. Aangezien de items voor mannen meestal groter zijn dan die voor vrouwen is het extra frappant dat deze tassen goedkoper zijn.

Er werd geopteerd om ook de prijs van de tas per kubieke inch te vermelden en zo nog duidelijker aan te tonen hoeveel waar we voor ons geld krijgen. Mannen betalen gemiddeld 1.74 euro per kubieke inch, terwijl vrouwen gemiddeld 2.07 euro moeten neertellen voor hetzelfde volume. Dit lijkt misschien weinig, maar het komt neer op een prijsverschil van 152.21 euro. Zelfs de tassen die dezelfde grootte hebben en voor de rest ook vrijwel identiek zijn, verschillen van prijs op genderbasis.

Tweelingen met verschillende prijzen

Givenchy bambi tasje: 4.10 euro per kubieke inch voor vrouwen, 3.49 euro per kubieke inch voor mannen
Givenchy bambi tasje: 4.10 euro per kubieke inch voor vrouwen, 3.49 euro per kubieke inch voor mannen© .

Drie van de duo’s testtassen zijn van Givenchy, een merk dat bekend staat om weinig verschil te maken tussen mannelijk en vrouwelijk op gebied van stijl. De tassen voor beide seksen lijken dus wel kopieën van elkaar, met het kleine verschil dat het prijskaartje van de ‘mannentas’ lager is dan dat van hun vrouwelijke tegenhanger.

Oorzaken

Een van de stokpaardjes van merken is de bewering dat materialen steeds duurder worden. Hoewel de prijs van leer inderdaad omhoog is gegaan, kan dit niet de reden zijn voor het prijsverschil, aangezien de mannentassen over het algemeen net meer leer gebruiken.

De meer logische verklaring is dat merken weten dat ze weg kunnen komen met duurdere producten voor vrouwen. Er wordt vanuit gegaan dat vrouwen meer belang hechten aan hun tas en dus ook meer willen uitgeven aan een fraai exemplaar. Mannen zouden nog een duwtje in de rug nodig hebben en dus overtuigd kunnen worden met een lagere prijs.

Om de labels te slim af te zijn, kunnen vrouwen vanaf nu gaan snuffelen in de mannenafdeling en daar hun slag slaan. Hopelijk komen deze merken dan tot inkeer en passen ze hun oneerlijke prijzen aan.

Surf naar Purseblog voor het volledige onderzoek.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content