Vlaamse pelsdierkwekerijen sluiten deuren vroeger dan verplicht

Medewerkers van een pelsfabriek in Jyllinge verwerken nertsenhuiden. © Getty

Er komt wellicht sneller dan verwacht een einde aan de pelsdierkweek en het gebruik van dwangvoeding in Vlaanderen.

De in Vlaanderen aanwezige bedrijven waar pelsdieren werden gekweekt en dieren gedwangvoederd werden, moesten eind 2023 de deuren sluiten, maar volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) hebben ze allemaal nu al een aanvraag tot stopzetting ingediend.

Omwille van de verplichte sluiting in 2023 werd een schadevergoeding voorzien. Die neemt jaarlijks met tien procent af, om de uitbaters aan te sporen om vroeger te sluiten. In april werd al een eerste keer verminderd met tien procent. Alle veertien nog actieve pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Slechts één bedrijf kiest voor een reconversie, de anderen gaan voor een stopzetting van alle activiteiten.

Een zogenaamde Landcommissie bepaalt de waarde van elk bedrijf: op basis van die inschatting wordt vervolgens de precieze schadevergoeding vastgelegd. ‘Ik ben blij dat de bedrijven niet per se willen doorgaan tot het bittere einde en de beslissing die we in Vlaanderen genomen hebben nu aanvaarden’, zegt Weyts. ‘Voor ons is het achterhaald om dieren louter voor hun pels te doden of om dwangvoeding te gebruiken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content