Vier weetjes over het eerste horloge op de maan

De nieuwe verjaardagseditie van de 'moonwatch'.

Samen met de eerste man op de maan wordt de komende weken ook het eerste horloge op de maan gevierd: diezelfde 20 juli 1969 droeg de nummer twee op de maan, Buzz Aldrin, de bekendste sportchronograaf van Omega aan de pols.

1957

Dat is het geboortejaar van de Speedmaster-sport- en-race-chronograaf. Acht jaar later werd het horloge officieel ruimtevaardig bevonden. Ook vandaag voorziet Omega de NASA nog van horloges, waaronder de Speedmaster.

93°C

De NASA onderwierp het originele horloge aan extreme omstandigheden, zoals twee dagen in 71°C en dertig minuten in 93°C. Ook dan bleef het ruim onder de toegelaten afwijking van maximaal vijf seconden per dag.

100.000 euro

Dat is gangbare prijs voor een vintage Speedmaster uit de jaren vijftig, die nooit in de ruimte was. Een recenter exemplaar, dat de aarde wel heeft verlaten, kun je al voor zo’n 12.000 euro vinden.

21 minuten

Dat is de duur van de eerste Amerikaanse ruimte-wandeling op 23 maart 1965, waarbij Ed White een Speedmaster boven zijn ruimtepak droeg. Twee jaar eerder – nog voor Omega’s officiële ruimtebrevet dus – nam astronaut Wally Schirra al zijn eigen Speed-master mee aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content