Verliest Milaan zijn invloed?

Amper vier dagen kregen de Italiaanse topmerken om hun collecties voor het najaar voor te stellen. Verliest Milaan zijn invloed als modestad?

Milaan claimt nog altijd een plaats aan de top van ’s werelds modesteden, maar de krappe agenda van vorige week doet bij vele waarnemers in de modewereld vragen rijzen. Op amper vier dagen -van 24 februari tot 1 maart- werden de Italiaanse merken samengepakt om hun collecties voor volgend najaar voor te stellen. En hoewel Milaan nog altijd symbool staat voor topnamen als Giorgio Armani, Gucci en Versace, die ook deze keer weer alom lof oogsten, was de ’talk of the town’ toch het intensieve ritme door de krappe kalender.

‘Wintour-effect’
Reden: de machtige hoofdredactrice van het Amerikaanse modemagazine Vogue, Anna Wintour, had laten weten dat ze haar verblijf in Milaan zou inkorten om naar de Parijse modeweek te trekken en aansluitend naar LA te vliegen voor de Oscar-uitreiking. Zowel de lokale als internationale pers had de pen vol over het ‘Wintour effect’ en hoe designers buigen voor de eisen van de internationale pers. Volgens Mario Boselli, voorzitter van de Nationale Kamer voor Mode in Italië, dat de modeweek in Milaan organiseert, zijn Italiaanse designers zich vaak niet bewust van hun eigen macht en geven ze dan maar toe aan de druk.

SchadelijkKopers en modejournalisten morden over de praktische problemen die een ingekorte week met zich meebracht. De shows gingen systematisch dertig minuten te laat van start, minder stipt dan in Londen. “Het schaadde niet alleen de modeshows, maar ook de zaken”, zegt Michele Norsa, CEO van Salvatore Ferragamo, aan het persagentschap Reuters. “Wij hebben echt meer tijd nodig voor de defilés en om zakencontacten te leggen”. Ze vreest dat de korte modeweek dan ook de sterkte van Italiaanse mode-industrie zal aantasten.

Weinig nieuw talent
Milaan heeft zijn status te danken aan de topmerken die er al decennia lang hun thuisbasis hebben en wiens creaties over de hele wereld verkocht worden. Maar de jongste jaren zijn er weinig nieuwe designers opgestaan en rivaliserende modesteden als New York en Parijs hebben een langere agenda dit seizoen. Zou dat wijzen op een verlies aan invloed? Want het valt op: Wintour kortte ook haar verblijf in Parijs in, maar de Franse hoofdstad paste zijn kalender niet aan. Daar zal de modeweek dus wel negen dagen duren.

Maar Boselli beloofde inmiddels beterschap. In september zou de Milanese modeweek opnieuw vijf dagen in beslag nemen.

Ann Heylens.

Bekijk alle defilés in Milaan op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content