Veiling van het jaar op komst

Jean Patou met entourage © Uit het boek Jean Patou, un vie sur mésure van Emanuelle Polle

Volgende week worden in Parijs allerlei ontwerpen van Jean Patou geveild. De eerste vergelijkingen met de spectaculaire veiling van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé enkele jaren geleden wordt nu al gemaakt.

Nee, de collectie van de couturier en parfumeur Jean Patou (1887 – 1936) is niet van het kaliber van de verzameling die het duo YSL en Pierre Bergé bijeenbracht. Patou stierf trouwens een jonge dood, hij was amper 49. Maar toch, qua ontwerper was hij een van dé namen van de vorige eeuw. En het is ook op zich bijzonder dat een deel van zijn erfenis nu pas weer aan de oppervlakte komt, zovele jaren na zijn dood!

Het Parijs veilinghuis Pierre Bergé veilt vrijdag 22 mei niet alleen een hele collectie kleding door Jean Patou ontworpen, maar ook topmeubilair in art decostijl, boeken en manuscripten. De Parijse mode-ontwerper Jean Patou was immers ook een fervent verzamelaar van brieven en handschriften, hij had een hele briefwisseling van de illustere La Fayette, Proust, Delacroix en Ingres, en manuscripten van Colette!

Veiling van het jaar op komst
© Jean Patou

Joséphine

Patou is natuurlijk op zich een begrip. Op 22-jarige leeftijd startte hij zijn modezaak op. Hij was de man die de eerste modedéfilés organiseerde, zoals we ze ook nu nog kennen. Hij liet daarvoor zelfs mannequins overkomen uit de States waar hij enorm veel succes had. Hij was dé ontwerper van de rijke jaren ’20 die ondermeer de garconnestijl introduceerde. In de veiling worden emblematische stukken geveild, die ooit werden gedragen door iconen als Joséphine Baker, Louise Brooks en Eleanora Ambrose.

Patou verwierf ook in Europa en de States naam en faam met zijn parfums, zoals de Huile de Chaldée en de Joy. Hij richtte zijn zaak in met de vermaarde ebenisten Louis Süe en André Mare. Ze maakten de fijnste art deco meubels. Patou was trouwens aan het toppunt van zijn roem op het moment dat in Parijs in 1925 de Exposition des Arts Décoratifs werd georganiseerd, net 90 jaar geleden. Een stijl die nu trouwens weer in de mode komt.

Veiling van het jaar op komst
© Jean Patou

Kortom: dit wordt een bijzonder stijlvolle veiling, precies zoals de immer elegante Jean Patou het zou hebben gewild. Wie even tijd heeft, kan dit weekend alles al bewonderen in Parijs. De goederen worden op 11 en 12 mei getoond in de exporuimte van Pierre Bergé Auctions, 5 Avenue Marceau. Op 21 en 22 mei kan je alles, op het laatste nippertje, bewonderen in de veilingzaal van Drouot Richelieu (9 rue Drouot). Voor alle info: www.pba-auctions.com.

Veiling van het jaar op komst
© Jean Patou

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content