Van kleding die je zelf kan kweken tot augmented reality outfits: dit staat de modesector nog te wachten

© iStock

Enkele experts laten hun licht schijnen op wat de technologische revoluties kunnen betekenen voor de modesector. Niet al hun voorspellingen doen ons warmlopen voor de toekomst.

Het thema van het jaarlijkse Met Gala in het Metropolitan Museum of Art was dit jaar Manus x Machina, tevens de titel van de tentoonstelling die de invloed van technologie op de mode-industrie in de verf zet. Naar traditie moeten gasten het thema van de tentoonstelling ter harte nemen bij het uitkiezen van hun rode loperoutfits, al verschenen de meeste celebs gewoon in iets metallic.

Bekijk hier onze slider met technologisch hoogstaande jurken op het Met Gala 2016

De tentoonstelling doet ook stilstaan bij of de modesector en de outfits die we dagelijks uit onze garderobe kiezen wérkelijk beïnvloed worden door de tech-industrie, die met enorme sprongen vooruitgang lijkt te boeken. De Britse krant The Telegraph vroeg aan twee experts: Matthew Drinkwater (directeur van het Fashion Innovation Agency in London College of Fashion) en Alex Semenzato, oprichter en CEO van FashTech) wat we over twintig jaar zullen dragen. Niet al hun voorspellingen maken ons warm voor de toekomst.

Je zal zelf je kleding kunnen kweken

“Biocouture wordt allicht de grote ontwikkeling van de komende jaren”, aldus Semenzato. “We gaan dankzij bacteriën vezels in laboratoria kunnen groeien.” Goed nieuws dus voor het milieu, aangezien de textielproductie een verwoestende impact heeft op onze bossen, velden, en natuurlijke waterbronnen. “Bovendien kunnen dit soort vezels zichzelf herstellen, dus wanneer je je T-shirt scheurt, groeit het weer aan elkaar”, voegt Drinkwater toe. Kleding die nooit stukgaat en waarvoor je dus nooit een vervanger moet zoeken: een duurzame droom die binnenkort dus misschien werkelijkheid wordt.

Een ander voorbeeld van je eigen kleding kweken is uiteraard 3D printing. Vandaag wordt de technologie al vaak toegepast door grote modebedrijven, maar volgens Semenzato wordt 3D printing “heel binnenkort” ontzettend mainstream. “We staan niet ver af van de mogelijkheid om op een webshop iets te bestellen en het thuis af te printen, zodat je het kledingstuk meteen kan aantrekken.”

Je zal overal en altijd te tracken zijn

Heel wat modemerken experimenteren al met wearable tech als eyecatcher op modeshows, maar ook dit zal meer en meer in alledaagse kleding voorkomen. Zo zullen volgens Semenzato onze knopen “intelligent chips” worden die al onze bewegingen bijhouden en data kunnen doorsturen over wat we aan het doen zijn. Deze microchips hebben echter ook nog andere doeleinden, zoals de consument tegen fraude beschermen of ervoor te zorgen dat een winkel altijd de juiste stock heeft – en je dus nooit meer met lege handen naar huis moet keren.

Lees hier meer over waarom luxemerken microchips in hun producten naaien.

Je omkleden gebeurt in enkele seconden

Misschien heb je al eens gehoord van Google’s Project Jacquard, dat gebruik maakt van flexibele schermen en uitrekbare, stretchy elektronica. Eén van de mogelijkheden hiervan is dat je eenzelfde kledingstuk voor verschillende situaties kan aanpassen middels een druk op een knop. “Zo kan je bijvoorbeeld een zwarte blazer dragen voor het werk, maar als je nadien nog iets gaat drinken kan je de kleur of de print van het jasje veranderen”, zegt Drinkwater.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook sensoren kunnen textiel van kleur of uitstraling doen veranderen. Neem nu bijvoorbeeld The Unseen, een Amerikaans accessoiremerk waarvan de stuks veranderen naargelang de atmosfeer. Is het koud, warm, winderig, dan zal je accessoire een andere kleur en soms ook print aannemen. In de toekomst hopen ze bij het bedrijf ook onze hersenactiviteit of maanstanden een rol te laten spelen in de esthetiek van hun producten.

Het Nederlandse Studio Roosegarde is met gelijkaardige technologie bezig. Ze creëerden de Intimacy 2.0 jurk die doorschijnend wordt wanneer de sensoren seksuele opwinding detecteren. De Britse Bubelle jurk verandert dan weer naargelang je emoties.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Je hoeft je nooit meer te ergeren aan andermans kledingstijl

Iedereen is vrij om te dragen wat hij of zij wil, maar die vrijheid heeft jammer genoeg ook een wrang bijsmaakje wanneer je gezegend bent met een collega die een voorliefde voor duizelingwekkende prints heeft. Augmented reality is de oplossing volgens Drinkwater. “We zullen binnenkort in de positie zitten dat je niet enkel jezelf, maar ook iedereen rondom je kan aankleden. Wanneer je een kamer binnenkomt of over straat loopt kan je zelf beslissen wat voor kleding iedereen zal dragen en het programmeren in je headset.” Extra voordeel: aangezien ook anderen jouw outfits kunnen aanpassen houdt niets je tegen om in je pyjama naar het werk te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content