Urban Outfitters onder vuur voor trui met ‘bloedvlekken’

Het Amerikaanse kledinglabel Urban Outfitters ligt onder vuur. Dit omwille van de online verkoop van een trui die verwijst naar een gewelddadig protest uit de jaren 70 in de Verenigde Staten. De trui is inmiddels niet langer te koop.

Het Amerikaanse kledinglabel Urban Outfitters ligt onder vuur. Dit omwille van de online verkoop van een trui die verwijst naar een gewelddadig protest uit de jaren 70 in de Verenigde Staten. De trui is inmiddels niet langer te koop.

Het bewuste kledingstuk is een trui met daarop een verwijzing naar de universiteit van ‘Kent State’. De trui werd afgewerkt met, wat op het eerste gezicht, lijkt op bloedvlekken en gaten. Volgens Urban Outfitters zelf is dit het gevolg van het ‘afgewassen effect’ en moet het de trui een vintage-uitstraling geven.

Maar wat is er precies aan de hand?

De sociale media ontploften toen ze weet kregen van het bestaan én de verkoop van deze trui. Want datgene waarnaar de trui verwijst is een heel stuk minder fraai. Zo refereert de trui naar een schietincident op de Kent State University. In 1970 werden op deze universiteit vier studenten doodgeschoten door de Ohio National Gard tijdens een protestactie van de studenten. Zij hielden een actie omdat de toenmalige president Nixon militairen naar Cambodja wilde sturen en daar waren de studenten het niet mee eens.

Recordbedragen op eBay voor trui

De trui, die ongeveer 100 euro kostte, is inmiddels verdwenen van de website van Urban Outfitters en wordt niet langer verkocht. De Kent State University heeft zelf ook gereageerd op dit kledingstuk en liet weten ontzet te zijn door hun pijn te gebruiken als vorm van publiciteit en om winst te maken. De trui is inmiddels niet meer te koop via de officiële website van Urban Outfitters, maar op tweedehandssites, waaronder eBay, gaan de prijzen voor deze trui al door het dak. Zo worden er bedragen tot 2500 euro geboden.

Deze trui van Urban Outfitters is het zoveelste kledingstuk in korte tijd waar een storm van protest op komt. Vooral via de sociale media laten mensen hun ongenoegen blijken. Zo lag onlangs nog Zara onder vuur voor het uitbrengen van een gestreepte T-shirt voor kinderen met daarop een gele ster. Er waren volgens bepaalde mensen teveel overeenkomsten met de Davidster en er werd volgens hen gerefereerd naar de Tweede Wereldoorlog. Gevolg: het T-shirt verdween uit de rekken. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content