Update: Raf Simons vertrekt bij Jil Sander

Het modehuis Jil Sander bevestigt het vertrek van creatief directeur Raf Simons. Zijn opvolger is de Duitse modeontwerpster zelf, terwijl Simons naar Dior zou trekken.

Het modehuis Jil Sander bevestigt het vertrek van creatief directeur Raf Simons. Zijn opvolger is de Duitse modeontwerpster zelf, terwijl Simons naar Dior zou trekken.
Volgens het perscommuniqué van Jil Sander legt Raf Simons aanstaande maandag zijn functie neer. De vrouwencollectie die hij aanstaande zaterdag toont in Milaan is meteen zijn laatste. Simons leidde het modehuis sinds 2005.

Nog volgens het persbericht werd de beslissing genomen in onderling overleg. Het modehuis bedankt Simons voor zijn toewijding en wenst hem het allerbeste voor de toekomst.

Simons wordt opgevolgd door Jil Sander zelf, maakte het modehuis vandaag bekend. “Ik ben erg blij en opgewonden om terug te zijn”, zegt Sander in het persbericht. “Voor mij voelt het aan als een thuiskomst. Het merk Jil Sander maakt deel uit van wie ik ben.”

Knipperlichtrelatie

De Duitse modeontwerpster keert dus terug naar het modehuis dat ze in 1968 oprichtte. Ze keerde het twee keer de rug toe. De eerste breuk dateert van 2000 en volgde kort op de overname van het label door de Pradagroep. Sander clashte toen met CEO Patrizio Bertelli over de verplichting om goedkopere stoffen te gebruiken.

De ontwerpster keerde tegen alle verwachtingen terug in 2003, om anderhalf jaar later opnieuw op te stappen. De woelige geschiedenis zette Sander gedurende vijf jaar op non-actief en heeft ongetwijfeld littekens nagelaten. Haar label werd in 2008 overgenomen door Onward Holdings in Japan.

Uniqlo
Sander is beschikbaar sinds de beëindiging van haar samenwerking met het eveneens Japanse Uniqlo. De ontwerpster was gedurende twee jaar creatief directeur van het label en lanceerde ondertussen ook +J, een afgeslankte versie van haar eigen collectie.

De samenwerking werd deze winter stopgezet nadat de creatieve opties “volledig verkend” waren. Achter de schermen was Sander vooral in een eigen lijn geïnteresseerd.

Raf Simons naar Dior? De ontwikkelingen voeden opnieuw de theorie dat Raf Simons op weg is naar Dior. De Belg bekende vorig jaar in Knack Weekend gesprekken met andere merken te voeren en werd de voorbije maanden ook gelinkt aan Yves Saint Laurent, eigendom van de Guccigroep. Eind 2011 werd toch eerder op een overstap naar Jil Sander gespeculeerd, nadat Marc Jacobs bedankte voor de eer. De ondertekening van het contract was slechts een kwestie van dagen, meldden anonieme bronnen in december.

Een ontknoping in de komende dagen is niet ondenkbaar. Het modehuis van LVMH zit zonder creatief directeur sinds het vertrek van John Galliano, ontslagen na racistische uitlatingen. Precies een jaar na het drama stijgt de druk op LVMH om duidelijkheid te scheppen over de toekomst van Dior. De voorstelling van de volgende wintercollectie op 2 maart vormt daartoe het geschikte moment.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content