Unieke stripveiling in Antwerpen: Piet Pienter en Bert Bibber onder de hamer

© -

Het zou de titel van hun nieuw stripverhaal kunnen zijn, maar nu zijn onze helden het thema van een bijzondere stripveiling in het Veilinghuis Bernaerts te Antwerpen. Zondag wordt een volledige veiling gewijd aan Piet, Bert en Pom, de tekenaar en bedenker van de verhalen.

“Het is inderdaad uitzonderlijk, een veiling van het oeuvre van een enkele striptekenaar”, aldus stripexpert van het Veilinghuis Bernaerts , Peter Van Hooydonck. Het gaat om een grote veiling waarvan al het materiaal komt uit het nalatenschap van tekenaar Pom, Jozef Van Hove (1919 – 2014), die in Vlaanderen wereldberoemd werd met zijn stripreeks van Piet Pienter en Bert Bibber. Die verscheen tussen 1950 en 1995 in Het Handelsblad en de Gazet van Antwerpen.

“De reeks was na Suske en Wiske en Nero zowat de belangrijkste stripreeks in het naoorlogse Vlaanderen, waar hele generaties mee zijn opgegroeid. Een stripreeks die heel verhalend en reizend was, maar toch ook herkenbaar door de talrijke lokale accenten,” legt expert Van Hooydonck uit.

Unicum

Zondag wordt dus een feest voor de Vlaamse stripverzamelaars, want er worden tientallen originele tekenplaten verkocht. De echte toppers zijn natuurlijk de drie albums “De Inca schat der Cordillera”, “De Plakijzerpiraten” en “De Buldaarse Rhapsodie” die volledig worden aangeboden. Het gaat om volledige getekende strips, wat uitzonderlijk is in stripland. De meeste albums, ook van andere striptekenaars, werden in de loop der jaren in stukken geknipt en bladzijden werden apart verkocht.

Een volledig album is bijzonder zeldzaam en eigenlijk echt museummateriaal. Maar stripmusea hebben wellicht te weinig in kassa om een van deze drie toploten (geschat rond de 25.000 euro) te verwerven. De musea moeten het vooral hebben van schenkingen. Maar daar malen de verzamelaars niet om, er zullen zeker gegadigden zijn die zo’n volledige titel aan hun collectie hopen toe te voegen. (PS)

Wie even tijd heeft, gaat al naar de tentoonstelling die nu loopt tot zondagmorgen bij Bernaerts. / Verlatstraat 16, Antwerpen / De veiling zelf gaat door op zondag 31 januari om 14u.

Voor meer info: www.bernaerts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content