Unieke schetsen van Karl Lagerfeld te koop

© Twitter

In Florida gaan op 11 januari unieke schetsen van de jonge Karl Lagerfeld onder de hamer. De schetsen dateren uit de sixties, de periode waarin Lagerfeld ontwierp voor het Italiaanse modehuis Tiziani.

In Florida gaan op 11 januari unieke schetsen van de jonge Karl Lagerfeld onder de hamer. De schetsen dateren uit de sixties, de periode waarin Lagerfeld ontwierp voor het Italiaanse modehuis Tiziani.

De schetsen geven een unieke inkijk op de vroege ontwerpen van de designer. In 1963 werd hij aangenomen als ontwerper bij Tiziani, een modehuis in Rome. Opmerkelijk is dat hij er als freelancer in dienst was. Iets wat veel ontwerpers in die tijd deden. Maar het werk van Karl Lagerfeld viel zo hard in de smaak bij Evan Richards, hoofd van Tiziani, dat Lagerfeld een deel van zijn ontwerpen mocht ondertekenen. Een gedeelte van de te koop aangeboden schetsen is dus gesigneerd.

Actrice Elizabeth Taylor was in de jaren zestig een vaste klant van het Italiaanse couturelabel. Heel wat van haar filmkostuums zijn van de hand van Lagerfeld. De ontwerper vond een volledige look erg belangrijk en dat zie je ook aan de schetsen. De juwelen, de kleur oogschaduw en de perfecte snit van een jasje op de tekeningen typeren het perfectionistische én creatieve karakter van Lagerfeld.

Kunst

De meer dan 300 schetsen van het modelabel werden zorgvuldig bijgehouden door Evan Richards, waaronder dus ook de tekeningen van Lagerfeld. Een geluk, want Lagerfeld liet in een interview met The New Yorker weten dat hij zowat al zijn schetsen in de vuilnisemmer gooit.

Rico Baca, eigenaar van het veilinghuis West Palm Beach, kan de waarde van het volledige archief niet schatten. ‘Maar het bieden zal waarschijnlijk starten vanaf 366 euro per schets. Hoewel het initieel niet bedoeld was als kunst, is het dat na 50 jaar wel geworden. Alleen maar omdat het door Karl Lagerfeld getekend werd’, vertelde hij aan The Telegraph. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content