Unieke expo in de galeriewoning Ampersand House

De bewoners van dit pand trokken de wereld rond om uiteindelijk hun anker uit te werpen in een Brussels herenhuis voor de creatie van een woongalerie. Ze zijn weg van Deens design en organiseren daar nu een schitterende tentoonstelling over. Over België geraken ze niet uitgepraat, Kathryn Smith en haar man Ike Udechuku. Ze komen uit Australië waar ze samen rechten studeerden. Daarna woonden ze achtereenvolgens in Londen, New York en San Francisco waar Kathryn ook enkele jaren actief was in een kunstgalerie. “Naast rechten studeerde ik ook kunstgeschiedenis,” vertelt ze, “en bovendien groeide ik op in een huis vol kunst, mijn ouders waren collectioneurs.” Ze verzamelen van toen ze nog in Londen verbleven kunst en design. “Daar ontkiemde het idee voor wat later een galerie zou worden,” aldus Ike. Sinds ze in 2010 naar Brussel verhuisden nam hun verhaal een nieuwe wending. In de buurt van de Louizalaan vonden ze een prachtig herenhuis om er een woongalerie, het Ampersand House, te creëren. ”

Deens design en Brussel Ze zijn tuk op Deens vintage meubilair. “Omdat het strak en duidelijk van lijn is en getuigt van ambachtelijk vakmanschap,” aldus Kathryn. “Deze ontwerpen zijn ook een halve eeuw oud, maar ogen hedendaags. Dat is nieuw. Wie in 1960 een meubel van een halve eeuw oud in huis haalde, koos voor een negentiende-eeuwse antiquiteit. Dat geldt ook voor de fotografie en de mode. Mode van 1960 blijft inspireren, van 1900 is ze oubollig.”

“Voor ons was Brussel echt een ontdekking,” vertelt Kathryn, “We leerden flink wat designers kennen, zoals Nathalie Dewez, Benoit Deneufbourg en Danny Venlet, die we ook exposeren. De combinatie van hedendaagse kunst en design met het oude frame van de woning en onze collectie vintagedesign werkt. Om de sfeer helemaal te doorbreken, bewonen we deze plek, de galerie is ons huis. Dat vindt iedereen spannend.”

Piet Swimberghe

Op zaterdag 9 juni organiseert het Ampersand House een speciale expodag voor de Knacklezers die zich kunnen inschrijven via: ike@ampersandhouse.com. Vanaf 18u. wordt er een drankje geserveerd. Er kunnen maximaal 25 lezers ingaan op dit aanbod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content