UK verbiedt YSL-reclame vanwege ‘ongezond mager’ model

© Yves Saint Laurent

De Londense Advertising Standards Authority (ASA) heeft een reclameboodschap van Yves Saint Laurent verboden. De reden? Een ‘ongezond mager’ model.

Het was een lezer van de Engelse Elle, waarin de foto verspreid werd, die als eerste signaleerde hoe ‘onverantwoordelijk’ het was een foto met een dergelijk ‘ongezond mager’ meisje te gebruiken als reclameboodschap. Daarop schoot de ASA in werking en evalueerde de foto. Hun boodschap is iets genuanceerder dan de kwade lezersbrief:

‘De ASA concludeert dat de pose van het model en de belichting de focus naar de borst van het model trekt, waar haar ribben duidelijk zichtbaar zijn, en naar haar benen, die erg dun lijken in contrast met haar platformschoenen. Daarom vinden we dat het model ongezond mager lijkt op deze foto en concluderen we dat de advertentie inderdaad onverantwoord was.’

Niet akkoord

Het model in kwestie heet Kiki Willems en is een achttienjarige Nederlandse. Yves Saint Laurent gaf weinig weerwoord, behalve dan de boodschap ‘dat ze het niet eens zijn met de klacht dat het model te mager was’. Elle UK wenste helemaal geen commentaar te geven.

Franse wet

Onlangs keurde het Franse parlement een wet goed waardoor modellenbureaus die modellen met een BMI onder 18 tewerkstellen, beboet kunnen worden en zelf een gevangenisstraf van zes maanden riskeren. Aangezien Yves Saint Laurent gevestigd is in Parijs, zou dit verhaal dus misschien wel nog een staartje kunnen krijgen.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content