Twiggy ontwerpt voor Marks & Spencer

Het opmerkelijke parcours van Twiggy in vogelvlucht.

Marks & Spencer lanceert dit voorjaar een kleding- en accessoirecollectie die ontworpen werd door Twiggy, in de jaren zestig ’s werelds eerste supermodel. Haar opmerkelijke parcours in vogelvlucht.

1. Twiggy werd geboren als Lesley Hornby op 19 september 1949 in een Londens arbeidersgezin. Haar belangstelling voor mode en stijl werd aangewakkerd door haar moeder, die Twiggy al op jonge leeftijd leerde naaien. Haar artiestennaam is afgeleid van twigs of twijg, de koosnaam uit haar kindertijd die steunde op haar ranke, later controversiële figuur.

2. Haar modellencarrière startte in januari ’66, na een casting van een bekend kapsalon. Foto’s van de toen zestienjarige Twiggy met korte, geverfde haren bevielen ook de Daily Express, die haar meteen uitriep tot het gezicht van het jaar. Een maand later volgde de eerste shoot voor Vogue en werd haar androgyne look een voorbeeld voor vrouwen en ontwerpers wereldwijd.

3. Twiggy stopte al in 1970 met modellenwerk en ontpopte zich tot zangeres (haar jongste album, Romantically Yours, dateert van november 2011), musicalactrice, tv-presentatrice en voorvechtster van dierenrechten. Al even gevarieerd was de Twiggymerchandising: van een eigen pantylijn, een pop van Mattel en een gezelschapsspel, tot een lunchbox met bijbehorende thermos.

4. Haar filmdebuut in The Boy Friend van Ken Russell (1971) leverde Twiggy twee Golden Globes op en vormde de start van een bescheiden carrière op het witte doek, aan de zijde van onder meer Shirley MacLaine, The Blues Brothers en Robin Williams.

5. Twiggy schonk haar naam in 1966 aan een jurkenlijn voor tienermeisjes en lanceerde later beddengoed. In 2005 werd ze een vast gezicht van Marks & Spencer, dat begin april haar kleding- en accessoirelijn verdeelt. Die wordt naar verluidt speels en trendy, met felle kleuren en prints.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content