Tweehonderd jaar modegeschiedenis

Het modemuseum in Hasselt brengt een overzicht van tweehonderd jaar mode.

Al meer dan 14.000 stukken telt de collectie van het Modemuseum Hasselt intussen. En daar wil het iedereen van laten meegenieten. Voortaan stelt het museum elk jaar een selectie tentoon onder de titel ‘Collectie #’

De eerste start op 28 november en geeft een chronologisch en representatief overzicht van de westerse modegeschiedenis van 1750 tot nu. Meer dan driehonderd silhouetten en accessoires confronteren de bezoeker met de verschillende stijlen en het wisselende modebeeld in de afgelopen tweehonderd jaar. Een blik onder de jurken toont bovendien hoe een silhouet vorm krijgt.

Opvallende stukken zijn een ‘robe à La française’ en een ‘habit à La française’ uit de 18de eeuw -een van de meest decadente periodes uit de geschiedenis-, enkele niets verhullende jurken uit de Napoleontische periode, enorme crinolines en indrukwekkende tournures uit de 19de eeuw.

De 20ste eeuw is vertegenwoordigd met alle belangrijke modetendensen en ontwerpers. Nieuwigheden in de collectie hier zijn onder meer een papieren jurk met de Campbell’s soupprint van Andy Warhol uit 1966 en jurken uit de ‘Space Age’ periode van Pierre Cardin en Rudy Gernreich.

Ann Heylens.

Info: Collectie #01: Van 28 november tot 8 maart. Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content