Transparante nomaden

Een vederlichte collectie van Kris Van Assche voor Dior en eenvoudige tenues bij Ann Demeulemeester.

Vijfde collectie, vierde catwalkshow voor Kris Van Assche bij Dior. De catwalk eindigt op een garagepoort (met Dior-logo). Nadat die opengaat komen de modellen van op de straat binnengewandeld. De soundtrack komt van de Belgische band Ghinzu. De collectie is, in tegenstelling tot de loodzware eightiescollectie van vorig seizoen, verderlicht, met transparante pakken, vestons in laagjes, nylons, gaatjesstoffen, en echo’s uit de woestijn (een trend, komende lente). Net als Raf Simons speelt Van Assche met deconstructie: het klassieke mannenpak wordt uit elkaar gehaald en vervolgens heruitgevonden. Bij de jongere ontwerper is het resultaat zachter, draagbaarder misschien.

Al bij al geen slechte collectie, al is er misschien één probleem: Dior en Kris Van Assche, de eigen lijn van de ontwerper, lijken tegenwoordig bijna inwisselbaar. Beide collecties focussen op zachte nomaden (capes, djellaba’s, wijde shorts over leggings) en worden gedomineerd door lichte, zijdeachtige stoffen, in zwart, wit, grijs en beige. Er is, nog steeds, een esthetisch verband met de postgotiek van Ann Demeulemeester en Rick Owens. Maar Van Assche is misschien iets toegankelijker. Minder poÔtisch, dat wel, maar tegelijk ook jonger en sportiever.

Ann Demeulemeester houdt zich in: weinig laagjes en tierlantijntjes komende lente, veel relatief eenvoudige tenues in bijna gewichtloze stoffen: witte en zwarte pakken, hoge pantalons, plus shorts en peignoirs voor veredelde boksers. In de categorie glamour: met pailletten beklede, transparante gilets en truitjes in wit, zwart of vleeskleur. Ze lonken naar de jaren twintig. De muziek is van Lou Reed: Pale Blue Eyes. Rick Owens introduceert denim op zijn tweede catwalkshow. En Damir Doma werkt verder aan zijn gesublimeerde versie van nomadische mode, in wit, zwart en, voor het eerst, felrood.

Jesse Brouns.

Alle foto’s van de mannenmode in Parijs ziet u op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content