Traditionele kleren uit het Midden-Oosten, door Christian Lacroix

© E.Tordoir

In het musée du Quai Branly is vanaf 8 februari een selectie Oosterse kostuums te zien, geselecteerd door Christian Lacroix.

Wanneer we denken aan islamitische klederdracht stellen we ons somber, alles verhullend textiel voor. Maar ooit was dat anders. De traditionele kleding uit het Midden-Oosten was kleurrijk, fantasievol en luxueus versierd met borduurwerk. Om hulde te brengen aan die traditie stelt het Musée du Quai Branly in Parijs vanaf 8 februari 150 kostuums en tenues uit het Midden-Oosten tentoon. De selectie en vormgeving gebeurden door couturier Christian Lacroix.

De kledingstukken -waaronder feestjurken, mantels, sluiers en zelfs een bruidsuitzet- zijn afkomstig uit het noorden van Syrië en de Sinaï. Sommige maakten al deel uit van de collectie van het museum, andere komen uit de privé-collectie van de Jordaanse verzamelaarster Widad Kamel Kawar en zijn voor het eerst te zien Frankrijk. Het parcours start met een kinderjurkje uit de 13de eeuw dat gevonden werd in een Libanese grot en eindigt met vijf met borduurwerk bezette witte jurken.

“De expositie toont het werk van vrouwen die gedurende eeuwen manieren hebben gezocht om zich mooier te maken en leefden in een maatschappij die hen lang heeft gemarginaliseerd. In hun creaties konden ze hun persoonlijkheid, emoties en gevoel voor esthetiek kwijt”, luidt het bij Quai Branly.

Dat Christian Lacroix gevraagd werd mee de selectie te maken en de affiche te ontwerpen hoeft niet te verwonderen. De (failliet gegane) couturier liet zich voor zijn creaties vaak inspireren door traditionele kostuums uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.

Ann Heylens.

L’Orient des Femmes
Musée du quai Branly
Van 8 februari tot 15 mei 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content