Toveren met textiel: wordt schimmel het nieuwe katoen?

© Karel Nijs

Lara Warson (21) uit Lanklaar is al jaren geïnteresseerd in kleding, mode en textiel. Om haar portfolio aan te vullen en haar technieken te verbeteren ging ze op zoek naar een nieuw soort materiaal. Ze laat voedingsmiddelen beschimmelen en probeert daarmee kledingstukken te ontwerpen. Met dit project wil ze kritiek uiten op onze beperkte visie van het begrip ‘schoonheid’.

Ondanks haar liefde voor mode was een klassieke mode-opleiding niet weggelegd voor Lara: ze wilde conceptueler te werk gaan en nadenken over de perceptie van mode en esthetiek, over de schoonheid van de lelijkheid. Na een korte omweg aan het Amsterdam Fashion Institute besloot ze een vooropleiding te volgen aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam, waar haar docenten behoorlijk enthousiast zijn over haar onderzoek naar nieuwe materialen. Volgens Lara kan de toekomst van textiel wel eens in schimmel liggen.

Het begon allemaal met strookjes katoen die ze insmeerde met ketchup, bami, yoghurt, banaan en andere voedingsmiddelen, die ze vervolgens bewaarde in boterhammendozen in haar moeders serre. Verder deed de tijd zijn werk en fotografeerde ze de resultaten wekelijks. “Schimmel lijkt wel een onuitputbare bron omdat het in zoveel varianten voorkomt.”

Prototype

Lara begon daarnaast ook schimmels in 3D uit te werken door een wit T-shirt te besmeuren met fruitpap, om het geheel vervolgens te laten schimmelen in een zak. Om het T-shirt draagbaar te maken heeft ze een plastieken hoes eromheen gestikt. “De geur is wel nog een issue maar visueel is het echt een schat.”

white t-shirt x moldy fruits / photocredits @leraksjin

A photo posted by @skimmeltje on

Ze heeft ook al een prototype van textiel ontworpen, dat bestaat uit beschimmeld fruitsap en siliconen. “Dit is natuurlijk nog maar stap één van mijn onderzoek. Nu weet ik tenminste dat het me wel lukt om een soort textiel te creëren.” Het idee dat je textiel kan vergaren uit verkwist voedsel en kleding die niemand wil zou een win-win situatie zijn. Als dit soort textiel op punt staat zou het kunnen dienen als ecologisch alternatief.

Kleurrijke prints

Daarnaast heeft haar project ook een esthetische drijfveer: Lara vind de patronen die de schimmel creëert bijzonder fascinerend. In Photoshop bewerkt ze foto’s van de beschimmelde voedingsmiddelen om met deze kleurrijke prints kleding en schoenen een andere uitstraling te geven. Ze is ook van plan om deze prints af te drukken op kledingstukken, tassen en petten.

Air Jordan 3 x coffee x mold

A photo posted by @skimmeltje on

De resultaten van dit project post Lara op het bijhorende Instagramprofiel. Ze is vastberaden om alles uit dit idee te halen. “Niemand hoeft schimmel te omarmen zoals ik dat doe. Ik ben al tevreden als mensen gewoon heel even denken: dju dat is toch schoon voor een rotte kiwi zijnde.”

Karel Nijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content