Tot een vijfde meer miskopen tijdens de Belgische solden

© BELGA

De zomersolden in België lopen van 1 tot 31 juli. Een maand lang kunnen consumenten hun garderobe aanvullen tegen lage prijzen. Helaas vergissen we ons relatief vaak tijdens de solden, omdat we verblind zijn door de lage prijzen.

Meer dan drie kwart van de Belgen (76%) geeft aan, in een onderzoek van 2dehands.be, dat de soldenperiode het ideale moment is om nieuwe kleren te kopen. Maar door de verleidelijke kortingskaartjes, laat 19% zich overtuigen tot miskopen.

In België wordt er veel gewinkeld tijdens de solden. Slechts 24% geeft aan dat koopjesjagen niet op de agenda staat de komende maand. Achteraf hebben echter heel wat consumenten spijt van hun aankopen. Zo’n 19% geeft aan dat ze een of meerdere kledingstukken beter niet hadden gekocht. Vooral vrouwen doen tijdens de solden veel miskopen: 26% van de vrouwelijke consumenten heeft spijt van aankopen, tegenover 12% van de mannen.

Er zijn vier hoofdredenen voor miskopen tijdens de solden, volgens het onderzoek van 2dehands.be.


  • Het ging om een ‘impulsaankoop’ omdat het kledingstuk zo goedkoop was (80%)
  • Het kledingstuk was er niet in mijn maat, daarom nam ik een maat kleiner/ groter (25%)
  • Achteraf bleek het kledingstuk ’te extravagant’ om aan te doen (16%)
  • Ik heb het kledingstuk niet gepast, en achteraf bleek het mijn maat niet (12%)

In het licht van overconsumptie en de impact van de kledingindustrie op het milieu en mensenrechten, is het dus slim om op voorhand goed te weten wat je wel en niet wil aanschaffen.

Tips

Ga shoppen met een actieplan en vermijd miskopen. Hou de volgende vragen in het achterhoofd tijdens het soldenshoppen: Heb ik dit echt nodig? Met wat kan ik het item combineren? Past het perfect? Past het item bij mijn persoonlijke stijl? Gaat het item volgend seizoen al uit de mode zijn? Is het item van een goede kwaliteit? Wie bewuster shopt, komt ook gelukkiger terug thuis.

Heb je toch enkele verkeerde items gekocht? Laat ze dan geen stof vergaren in de kast en gooi ze niet weg, maar hou een kledingruil, schenk de items aan iemand die ze wel wil of verkoop ze door. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content