Toos Franken, ontwerpster en oprichtster van eigen label: ‘Ik werk heel bewust los van modeseizoenen’

© .

De Kempense Toos Franken (28) timmert sinds 2014 hard aan de weg met haar minimalistische vrouwenlabel, maar blijft trouw aan haar filosofie van duurzame slowfashion. Drie hoogtepunten uit het voorbije jaar voor de nummer 3 van De 30 onder 30 van Knack Weekend.

EIGEN STEK

Toos Franken
Toos Franken

“Ik maak mijn collectie grotendeels zelf en deed dat jarenlang vanuit onze gezinswoning in Mol. De naaimachines stonden verspreid in de living, tussen de spullen van onze twee jonge kinderen. Dat was niet alleen voor mij onhandig, maar ook voor de klanten die langskwamen voor bruidsjurken en ander maatwerk. Sinds vorige zomer zit ik op de benedenverdieping van de woning van mijn zus en schoonbroer in Balen, een prachtig herenhuis met genoeg ruimte voor een volwaardig atelier en een winkel. Ik kan er mensen op een gepaste manier ontvangen en hen tegelijk een blik gunnen op mijn werkwijze. Ik werk heel kleinschalig en hecht belang aan transparantie – dan is het fijn als je je aanpak ook kunt tonen. De locatie is atypisch, zonder passage, maar daar moet mijn label het gelukkig niet van hebben. Al ben ik wel dankbaar dat mensen de verplaatsing willen maken.”

EERSTE VOLWAARDIGE SHOW

“Vorig maand heb ik mijn eerste echte defilé gehouden tijdens de Amsterdam Fashion Week. Een goed georganiseerd evenement, waar ik mijn werk helemaal volgens mijn eigen visie kon tonen. Extra verkooppunten zouden mooi meegenomen zijn – multimerkenboetieks nemen nu nog meer dan enkele jaren geleden een afwachtende houding aan – maar daar ging het in Amsterdam niet om. Ik koester mijn werkwijze, ongelimiteerd groeien is hoe dan ook geen optie. Voor een nieuwe show zou ik wel meteen tekenen. Met elementen als make-up, muziek en choreografie een echt beeld neerzetten, dat is voor een ontwerper de kers op de taart.”

WEG MET SEIZOENEN

“Vanaf dit jaar werk ik een heel jaar rond een thema, los van de modeseizoenen. Daar stap ik heel bewust van af. Voor een groot stuk omdat een volledige collectie maken enorm arbeidsintensief is. Ik leg er mijn hart en ziel in en stel hoge eisen aan mezelf, ook wat de marketing betreft. Welk nut heeft dat als collecties al na enkele maanden passé zijn? Welke ontwerper houdt dat vol? Maar mijn grootste bezwaar is de klimaatopwarming. Fastfashion en overproductie zijn vreselijk vervuilend, daar wil ik op geen enkele manier toe bijdragen.”

Steegstraat 18, 2490 Balen. Elke vrijdag van 13 tot 18.30 u., elke eerste zaterdag van 13 tot 18.30 u. en na afspraak. toosfranken.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content