Toeristische topper in Nancy : Jean Prouvé.

Hij droomde van staal en werd de Picasso van de design. In Nancy wordt Jean Prouvé deze zomer gevierd met schitterende tentoonstellingen.

Wie deze zomer zuidwaarts reist en tuk is op design, houdt halt in Nancy, de parel van Oost-Frankrijk. De hoofdstad van de art nouveau was ook de wieg van Jean Prouvé (1901-1984). Hij werd opgeleid tot kunstsmid en maakte aanvankelijk decoratief smeedwerk. In de jaren ’20 geraakte hij in de ban van de moderne vormgeving, leerde de architecten Mallet-Stevens en Le Corbusier kennen en werd een linkse modernist. Hij droomde van een volledig geïndustrialiseerde wereld. In ’31 gooide hij zich op de ontwikkeling van prefab bouwmaterialen van metaal.

De doorbraak kwam na de oorlog, bij de heropbouw, toen hij goedkope prefab noodwoningen, scholen en meubilair produceerde. Jarenlang keken alle kunsthistorici neer op deze industriële ontwerper. Pas in de jaren ’80 werd hij een designicoon. Nancy pakt uit met een reeks schitterende tentoonstellingen en een nieuwe museumgalerij gewijd aan deze ironman. In het nabijgelegen Maxéville bezoek je zijn ateliers én woning uit 1954. In het tuin van het Musée des Beaux Arts wordt een metalen tropische prefabwoning heropgebouwd, die enkele jaren terug in Brazzaville werd gevonden. Deze ambitieuze hommage is een van de culturele toppers van deze zomer, goed voor een interessant weekend in Nancy.

Piet Swimberghe

Alle informatie kan u hier terugvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content