Tijd speelt niet in het voordeel van Galliano

© Reuters

Het “terrasincident” rond John Galliano kan op korte termijn verstrekkende gevolgen hebben.

Qua timing konden de arrestie van de ontwerper en de daaropvolgende terechtwijzing door Dior immers niet slechter vallen. Het modehuis moet al op 4 maart zijn volgende vrouwencollectie voorstellen tijdens de Parijse modeweek. Zelfs indien de beschuldigingen van racisme en antisemitisme onterecht blijken te zijn, lijkt het onwaarschijnlijk dat Galliano na afloop van de show uit de coulissen verschijnt. Als de show al plaatsvindt.

Dat het modehuis Galliano opvallend snel op non-actief zette, terwijl de ware toedracht van het incident nog onduidelijk is, hoeft niet te verwonderen. Dior vernieuwde zopas zijn winkel op 57th Street in New York en investeert flink in de verovering van de Amerikaanse markt. Het merk kan associaties met antisemitisme, laat staan een boycot, missen als kiespijn.

Nog prangender is de vraag welke gevolgen de arrestatie morgenavond zal hebben tijdens de uitreiking van de Oscars. Dior kleedt voor de gelegenheid immers verschillende sterren, waarvan Nathalie Portman, genomineerd voor The Black Swan, het meest in de kijker loopt. Portman, geboren als Natalie Hershlag in Jeruzalem, is bovendien zwanger: op korte termijn een nieuwe rode loperoutfit regelen, wordt dan ook een huzarenstukje.

Net voor de arrestie bevestigde Kate Moss trouwens dat Galliano haar huwelijksjurk zal ontwerpen. Moss, die op 2 juli in het huwelijk treed met Jamie Hince, zanger van de band The Kills, is sinds haar eerste stappen als model goed bevriend met Galliano.

“Onze lange vriendschap steunt op wederzijdse bewondering en loyaliteit aan elkaar”, zei het model tijdens de Londense modeweek. Wat enkele dagen geleden nog een evidente keuze leek, riskeert de komende weken dus in een heuse controverse te ontaarden. Ondertussen sijpelen via verschillende bronnen ooggetuigeverslagen binnen van het terrasincident. Die lijken Galliano uit de wind te zetten. Omstaanders lieten onder meer de Britse Vogue en sleek-mag.com weten dat het koppel dat de ontwerper van racisme beschuldigt zélf beledigende opmerkingen maakte, en dat de replieken van Galliano vooral de handtas van de bewuste vrouw viseerden.

Hoe dan ook lijkt de tijd die nodig is voor het onderzoek in Galliano’s nadeel te spelen. Behalve Dior waren ook verschillende hooggeplaatste personen in de modewereld er snel bij om de ontwerper voor zijn vermeende uitspraken te veroordelen.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content