The future is female: de link tussen Planned Parenthood en het populairste shirt van het moment

© -

Zowel Brits topmodel en actrice Cara Delevingne als artieste St. Vincent zijn er dol op: het ‘The Future Is Female’-shirt. Maar er zit ook een verhaal achter dit statementontwerp dat de moeite loont om uit te pluizen.

In oktober werd Brits topmodel en actrice Cara Delevingne gespot met een donkerblauw sweatshirt waarop in witte print een sterk statement te lezen was: ‘The future is female.’ De toekomst is vrouwelijk. Enige tijd later droeg haar vriendin Annie Clark – bekend als muzikante St. Vincent – hetzelfde shirt. Los van het aandoenlijke feit dat het zeer waarschijnlijk is dat de tortelduifjes niet alleen de lakens maar ook hun garderobe delen, valt er ook een en ander te zeggen over de slogan op dit IT-shirt.

Holebirechten

Het ontwerp gaat helemaal terug naar de jaren 1970. Het originele kledingstuk dateert uit 1975, toen fotografe Liza Cowan haar vriendin Alix Dobkin in een shirt met de ‘The Future is Female’-slogan portretteerde. Alix Dobkin was eigenares van Labyris Books, de eerste vrouwelijke boekenwinkel in New York. De foto is een erfgoedstuk binnen de geschiedenis van de beginnende strijd voor holebirechten.

The future is female: de link tussen Planned Parenthood en het populairste shirt van het moment
© Instagram

Dertig jaar later, in 2015, duikt de foto opnieuw op. Wanneer Instagramaccount @h_e_r_s_t_o_r_y het protret van Dobkin post, is dat de inspiratie voor webshop Otherwild om een gelijkaardig ontwerp te creëren. ‘Dit shirt is een reactie op onze misogyne en patriarchale cultuur die veel mensen raakt. Mensen geven de slogan vandaag een nieuwe context: mannen en vrouwen dragen het, maar net zo goed mensen binnen de transgemeenschap’, vertelt Otherwild aan New York Times. Het shirt is een eigen leven beginnen leiden en veel mensen kennen het verhaal achter de slogan niet. Maar dat vindt fotografe Liza Cowan niet erg: ‘De slogan is geweldig en ik ben blij dat mensen het dragen.’

Planned Parenthood

Je kan een ‘The Future is Female’-shirt ook zelf in huis halen: webshop Otherwild verkoopt shirts, truien en buttons met de print. Maar het belangrijkste: de winkel schenkt maar liefst 25% van de opbrengst aan Planned Parenthood. Planned Parenthood is een Amerikaanse non-profit gezondheidsorganisatie waar duizenden vrouwen en mannen op rekenen. In verschillende ziekenhuizen biedt Planned Parenthood onder meer seksuele voorlichting aan, spoort het seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) op en voorziet het een gepaste behandeling.

Daarnaast verleent Planned Parenthood ook psychologische hulp aan mensen die worstelen met hun zelfbeeld, beantwoorden ze vragen over seksualiteit, schrijven ze contraceptie voor en zijn ze één van de enige plekken die in Amerika abortus voorziet. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat de organisatie controverse uitlokt binnen conservatieve en christelijke kringen.

Op vrijdag 27 november omstreeks 20u opende een blanke terrorist bijvoorbeeld het vuur op een gezondheidscentrum van Planned Parenthood in Colorado Springs. Bij die aanslag kwamen twee burgers en één agent om het leven. Nog 9 mensen zijn ernstig gewond. Het is niet de eerste keer dat er geweld gebruikt wordt tegen Planned Parenthood. Vaak worden die aanslagen zelfs ironisch gekaderd als een actie ‘pro-leven’. Maar er schort iets aan de verwrongen logica van deze extremisten.

The future is female: de link tussen Planned Parenthood en het populairste shirt van het moment
© Planned Parenthood

Planned Parenthood louter beschouwen als een ‘abortuskliniek’ ondermijnt de vele diensten die de organisatie verleent en is alles behalve correct. Planned Parenthood gelooft in het fundamentele recht van elk individu om zijn of haar vruchtbaarheid te beheren, ongeacht inkomen, seksuele geaardheid, leeftijd, land van herkomst of verblijf. De focus op abortus wijst dus op selectief informeren: slechts 3% van hun activiteiten beslaan zwangerschapsafbreking.

Moedersterfte

Onder meer schrijfster Lena Dunham voerde al uitgebreid campagne voor de organisatie. In een interview met Hollywoodhuismagazine Variety werd gepolst naar haar helden en haar antwoord was duidelijk: ‘De mannen en vrouwen die werken in Amerika werken voor Planned Parenthood-centra.’ Planned Parenthood is een belangrijke twistappel geworden in het Amerikaans verkiezingsdebat. De organisatie dreigt een pak overheidsgeld te verliezen.

En dat terwijl hun diensten broodnodig zijn in Amerika. Zo wees een recente studie bijvoorbeeld uit dat bijna 250.000 vrouwen in Texas alleen al hebben geprobeerd om zelf abortus te plegen. Dat zoiets onveilig is, bewijzen cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): 13% van de wereldwijde moedersterfte is te wijten aan de gevolgen van een onveilige abortus. Het is dus belangrijk dat Planned Parenthood – een plaats dat seksuele voorlichting en gezondheid voorop stelt – blijft bestaan.

Otherwild is gevestigd in Los Angeles en opent op 3 december een pop-upstore in Brooklyn. 25% van de opbrengst gaat naar Planned Parenthood. Op die manier wordt de activistische traditie van het shirt in ere gehouden: in de jaren 1970 was het een slogan voor holebirechten, en ook anno 2015 wordt de gedachte ingezet voor emancipatie. Ook op de website van Planned Parenthood zelf kan je meer info vinden over donaties aan de organisatie.

(AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content