The age of style: vier inspirerende vrouwen

Linda Van Waesberge (63), Styliste en modefan. © Stefaan Temmerman
Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Ze trekken aan waar ze zin in hebben, doen wat ze willen en hebben ontdekt dat op stijl geen leeftijd staat. Vier inspirerende vrouwen.

LINDA VAN WAESBERGE (63) Styliste en modefan

“Toen ik acht was, had ik een roze schortje met volants. Ik droeg het op school en iedereen lachte me uit. De toon was toen al gezet denk ik.” Om maar te zeggen dat Linda altijd haar eigen zin heeft gedaan, wars van voorschriften en reacties. Ook nu nog. “Al die regels voor vrouwen ‘van mijn leeftijd’: je haar moet kort, je kunt geen col claudine meer dragen … Ik trek het me allemaal niet aan en dat is geweldig bevrijdend. Sommige zaken kunnen echt niet meer: in mijn geliefde bomma-bloemenjurken zie ik er ook echt als een bomma uit. Andere zaken wil ik niet meer: rondstrompelen op hoge hakken, of oncomfortabele kleding, dat is gedaan.”

Toen het me niet meer kon schelen wat anderen van me dachten, kwamen de complimenten.

Sobere lijnen, een meisjesachtige uitstraling, de eeuwige polkadots en streepjes, kleding met een hoek af. Linda inspireert door eigenzinnigheid, al verbaast ze zich daar soms zelf over. “Op het moment dat het me echt niets meer kon schelen wat anderen van me dachten, kwamen de complimenten. Zo werkt het dus echt als je goed in je vel zit. Ik ben niet meer bezig met de blik van anderen, ik doe alleen nog waar ik zin in heb. En blijkbaar waarderen andere mensen dat.”

Stijltips:

– Durf in de spiegel te kijken: objectief maar positief.

– Als je echt zonder geld zit, probeer dan toch nog naar een goede kapper te gaan.

– Iedereen kan er goed uitzien, echt waar. Oud, jong, dik, dun … Wat je bent, kun je verbeteren, en dat hoeft niet per se duur te zijn.

LINDA RODIN (67) Stichter van beautymerk RODIN olio lusso

Dat grijze haar, de getinte brillenglazen en poedel Winks. Linda ziet er in onze ogen moeiteloos elegant uit. En niet alleen in onze ogen. Haar Instagram-feed heeft zo’n 100.000 volgers. Al heeft ze dure merken in haar kast – ze is ooit styliste geweest voor Harper’s Bazaar en Vogue -, tegenwoordig vind je haar vaker op een rommelmarkt waar ze feilloos dat ene item vindt dat eruitziet alsof het een fortuin heeft gekost.

The age of style: vier inspirerende vrouwen
© .

En dan is het een kwestie van combineren. “Eén sterk statement is voldoende, één opvallend stuk, en hou de rest simpel.” Haar basisoutfit is vaak: “Een jeans, een geruit hemd. Wat delicate juwelen. Interessante schoenen.” Voor inspiratie verwijst ze naar haar moeder: “Een mooie vrouw, ze moest geen moeite doen, en dat maakte haar mooi.” En naar haar tante: “Ze droeg een kaftan, een tulband en valse wimpers tot haar 94ste.” Linda ziet zichzelf als een mix van die twee vrouwen. Ze moet glimlachen bij de ‘renaissance’ die haar nu te beurt valt. “Ik ben een succes op social media. Ik, die niet eens wist wat social media waren. Op mijn leeftijd. Ik word gecontacteerd door meisjes die zo jong zijn dat ze zelfs nog nooit van Madonna hebben gehoord.”

Stijltips:

– Essentieel is voor mij elke dag een bad. En ik blijf erin zitten tot Winks begint te klagen.

– Regels tellen niet. Ik draag nog altijd mini, maar dan met heel donkere kousen. Waarom niet? Ik heb slanke benen. Wat ik nooit meer doe, is mijn armen bloot laten. Zelfs in de zomer: mouwen.

– Mijn favoriete jassen zijn strak gelijnde, strikte modellen. Die gooi je over om het even welke outfit en je ziet er goed uit.

RUTH VRANCKEN (57) Ex-model, fashionista

Ruth Vrancken (57), ex-model en fashionista.
Ruth Vrancken (57), ex-model en fashionista.© .

“Ik ben een weegschaal, ik kan niet kiezen”, zegt Ruth als ik haar vraag zonder welk kledingstuk ze niet zou kunnen leven. “Mijn zoon noemt me Rutietutti, omdat ik alles wil.” Ze houdt van: goed gecoördineerde outfits, waarbij alles op elkaar is afgestemd; van kleur, als tegenhanger voor het grijze leven; van vintage en tweedehands – “mijn schoondochter trekt er haar neus voor op, maar ik vind kleding die al een leven heeft gehad heel boeiend” -; van oude bontjassen; van durf en lef. Ze houdt niet van vrouwen die zich kleden om mannen te behagen. “Je moet mooi willen zijn voor jezelf, kwestie van zelfrespect.” Ze heeft een duidelijk levensmotto: “Je moet doen wat je graag doet, anders zit je niet goed in je vel. Wat is uitstraling? Dat is de energie van iemand die in harmonie is met zichzelf, wiens levensvreugde je voelt.” Kleding is voor Ruth een manier om een verhaal te vertellen, om zichzelf elke dag heruit te vinden, om “te verrijzen als een feniks”. Ruth: “Met alles wat je kan overkomen in het leven, geeft mode je de kans om elke keer opnieuw het beste van jezelf te maken. Als je dat pure plezier bewaart, reageren anderen daar positief op.”

Stijltips:

– Een mooie winterjas is altijd een goede investering, hij geeft je meteen een duidelijk silhouet.

– Blijf experimenteren. Het is niet zo dat je één stijl moet vinden en je daar moet aan houden, je mag zijn wie je wilt.

– Live your life. Geniet van het moment. De rest komt dan vanzelf.

SOPHIE FONTANEL (54) Journaliste, blogger en Instagrammer

Sophie Fontanel
Sophie Fontanel© .

“Ik heb nooit een hoge dunk gehad van mijn fysieke kwaliteiten. Fotogeniek vond ik mezelf niet. Eerder lelijk. Nu realiseer ik me dat ik waarschijnlijk zó verkrampt reageerde dat de foto niet goed kon zijn.” Sophie heeft selfies moeten ontdekken om vriendelijker te worden voor zichzelf. Haar Instagramaccount heeft zoveel volgelingen dat ze niet anders kon dan de complimenten aanvaarden. “In het begin dacht ik dat de mensen een grapje maakten. Maar nee. Ze vinden echt dat ik er goed uitzie.” Haar stijl is apart, elegant, met een hint van klassiek en een zweem van mannelijkheid. “Uitgesproken sexy ben ik nooit geweest. Ik heb dat altijd subtieler benaderd, met humor, intelligentie en kwetsbaarheid. Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik nu niet langer sexy moet zijn. Het mag, maar ik kan ook andere klemtonen leggen. Waarom zou ik de concurrentie aangaan met jongere vrouwen? Je maakt jezelf ongelukkig.” Stijl zit in je hoofd, vraagt volgens Sophie om een ontwikkeld oog. “Je moet oude films bekijken, naar musea gaan, foto’s bestuderen. Het is belangrijk om niet alleen met je neus in tijdschriften te zitten. Omring je met goede boeken, met poëzie. Pas als je je ziel voedt met mooie dingen, begrijp je hoe je je goed moet kleden.”

Stijltips:

– Hoge hakken zijn mooi. Comfortabel en zelfverzekerd wandelen is beter.

– Onderschat nooit de kracht van proporties. Ik probeer iets immens te combineren met iets kleins: een strakke rok met een superwijd hemd ; een ruime broek en een mannenhemd, met een strakke riem in de taille.

– Durf anders te zijn. Franse vrouwen hebben allure, maar ze zien er allemaal hetzelfde uit: slim jeans, ballerina’s, simpel hemd, grijze jas. Saai. Vind je eigen stijl.

(Foto’s Stefaan Temmerman e.a.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content