Textielontwerpster start breigoedatelier: ‘Het dwingende ritme van de mode zegt me niets’

© Johan Jacobs

Lotte Van Huyck studeerde textielontwerp aan het KASK Gent. Ze legt zich sinds januari fulltime toe op haar breigoedatelier en lanceerde vorige maand de sjaalcollectie 3 maal 6.

‘De enige manier om te weten of iets lukt, is het gewoon doen. Als dessinontwerper van meubel- en gordijnstoffen in een weverij werd me enkele jaren geleden al aangeraden om zelfstandige te worden en mezelf meer creatieve vrijheid te geven, maar toen durfde ik de sprong nog niet te wagen.

‘Mettertijd moest ik mijn omgeving echter gelijk geven, en uiteindelijk dacht ik: het is nu of nooit. Alles zelf ontwerpen, produceren, verkopen en promoten is soms hectisch, maar ook een noodzakelijk leerproces. Ik wil alle aspecten van een eigen bedrijf eerst zelf onder de knie hebben voor ik andere plannen maak, en ik ontdek nog elke dag dingen die ik wil bijsturen.

‘Die persoonlijke aanpak en kleinschaligheid horen ook bij een ambachtelijk en met de hand vervaardigd product. Om dezelfde reden kostte het me ook geen moeite om af te stappen van voorjaars- en najaarscollecties. Ik introduceer elke twee maanden een nieuw ontwerp en kijk wel naar de algemene trends, maar het dwingende ritme van de mode zegt me niets.

‘Als textielnerd investeer ik enorm veel moeite en tijd in het afleveren van een duurzaam product – ik zou niemand ooit vertellen dat wat hij een jaar geleden gekocht heeft, nu al verouderd is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content