Suzanne Decock over waarom ze vooral Belgische mode koopt voor haar dochter

Suzanne Decock en Nola © -

Ik Koop Belgisch? Suzanne Decock heeft een voorliefde voor Belgische ontwerpen. Dat wil ze ook aan haar dochter meegeven. ‘Ik vind het belangrijk om te investeren in onze eigen merken, zowel op economisch als op ecologisch vlak is dit een gezonde keuze.’

Op Ikkoopbelgisch.be vind je meer dan 600 Belgische mode-, accessoire- en woonmerken. Ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten met #ikkoopbelgisch. Van 8 september tot 19 oktober kan je ook terecht bij Juttu voor unieke Belgische mode en design.

Suzanne Decock, senior account manager bij het Antwerpse pr-bureau Oona, koopt liefst Belgische merkenn voor haar dochtertje Nola. Ontdek hier waarom.

Wat heb je met Belgische mode en/of design? Van waar komt de liefde? Is er iemand concreet die jou deze heeft meegegeven?

Suzanne Decock: Mijn mama heeft me zonder twijfel de liefde voor Belgische mode bijgebracht. We hadden het niet ongelofelijk breed thuis, maar toch waren mijn zus en ik altijd tiptop gekleed. We gingen vaak naar stocksales of outletverkopen, en zo droegen we toch altijd mooie en kwalitatieve kledij.

Suzanne Decock en Nola
Suzanne Decock en Nola© –

Mama bracht me ook bij dat je beter kunt sparen en kunt investeren in één stuk dat je echt wilt dan dat je een kleerkast vol hebt hangen. We droegen heel vaak merken zoals Kid Cool. Twee keer per jaar gingen we naar een naaister, die met prachtige stoffen jurkjes en jassen op maat maakte voor ons. We waren de kleurrijkste bollen op de speelplaats (lacht).

Nu nog zijn mijn ouders heel erg bezig met bewust kopen, en geven ze keer op keer de voorkeur aan lokale handelaars in plaats van aan online of grote ketens.

Het stond dan ook in de sterren geschreven dat ik voor mijn eigen dochter ook bewust zou gaan kopen, en daarbij krijgen Belgische merken erg vaak mijn voorkeur.

Hoe omschrijf je je kleding- of woonstijl? Waarvoor val je concreet in kleding of meubels?

Suzanne Decock: Ik laat me heel erg leiden door mijn emoties, ik moet er een leuk gevoel van krijgen. Zo denk ik wel soms niet praktisch genoeg en eindig ik vaak wel met heel veel jurkjes en weinig dat erbij past (lacht). Maar ik vind het erg leuk om heel veel uit te proberen en te combineren. Ik zou het een eclectische maar interessante mix durven noemen.

Waarom grijp je steeds weer naar merken van eigen bodem?

Suzanne Decock: Ik kan me helemaal terugvinden in de stijl van veel Belgische kindermerken. Je vindt er dikwijls de stoere – met een knipoog – collecties, die uniek aanvoelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om te investeren in onze eigen merken, zowel op economisch als op ecologisch vlak is dit een gezonde keuze, denk ik.

Deelt jouw omgeving die liefde? Shoppen ze ook fervent Belgisch of net helemaal niet?

Suzanne Decock: Veel van mijn vriendinnen met jonge kindjes zijn ook helemaal verslaafd aan Belgische kindermerken. We sturen elkaar foto’s van de nieuwe collecties, koopjes die we op de kop tikten, … Heel leuk om die passie te kunnen delen!

Heb je een leuke anekdote met een Belgisch kledingstuk?

Suzanne Decock: Vroeger liet mijn mama dus jassen en jurken voor mij op maat maken, en blijkbaar waren dat echt opvallende stuks. Als ik nu spreek met mensen uit mijn lagere schooltijd, dan spreken ze mij nog aan op die kleurrijke items. Ze definieerden mij blijkbaar echt als kind.

Nola in Fred & Ginger
Nola in Fred & Ginger© –

Wat zijn je absolute favoriete merken?

Suzanne Decock: Ik val als een blok voor de collecties van Filou & Friends, CKS, Fred & Ginger, en Simple Kids. Van die merken zou ik echt alles kunnen kopen. Bij JBC hebben ze ook hele mooie en erg gevarieerde collecties, en ook bij River Woods hebben ze een verfrissend leuke kindercollectie. De jassen en truien van Aymara zijn ook van fantastische kwaliteit. Toen Nola heel klein was, vond ik Noukies heel schattig.

Waar shop je deze?

Suzanne Decock: Ik shop heel veel online, maar koop ook graag in de flagshipstores. Ik vind het vaak inspirerend om te bekijken hoe een merk zich profileert in die eigen winkels, wat ze willen uitstralen, hoe ze de kledij zelf combineren en hoe ze je adviseren. Ik koop ook regelmatig tweedehands, dat is ook een bewuste keuze. Wanneer kindjes nog zo klein zijn, groeien ze razendsnel uit hun kleren, en dan vind ik het fijn om kwaliteitskledij over te kopen van vriendinnen, of zelfs ook via internet van mensen die ik niet ken. Die mooie merken kunnen vaak nog zonder problemen een tweede rondje mee.

Heb je vaste merken waar je trouw aan blijft of volg je ook sterk nieuwe merken?

Suzanne Decock: Ik ga eerst kijken bij mijn lievelingsmerken ja, maar als er sterke nieuwe spelers zijn dan ben ik erg nieuwsgierig!

Als je huis in brand zou staan en je mocht 1 Belgisch item redden, welk zou dat dan zijn?

Suzanne Decock: Ik zou dan misschien toch voor één van mijn eigen stuks gaan (lacht).

Welk Belgisch stuk ontbreekt nog in jouw kleerkast of huis?

Suzanne Decock: Ik vind de collectie van Maan erg mooi, maar ik heb voorlopig nog niet hét stuk gevonden dat ik bij mijn dochter zie passen. Dat zal er binnenkort nog wel van komen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content