Survivalgids voor de modeweken

© reuters

De ultieme do’s en don’ts om de modeweken te kunnen overleven.

• Tenzij uw naam onder de editor’s note van een groot modeblad prijkt is het binnenshuis dragen van zonnebrillen simpelweg potsierlijk. Ja, dat geldt ook voor zonnebrillen in het haar.

• Amuseer uzelf, profiteer van de gratis recepties maar vermijd dronkenschap ten allen tijde! Wie per sé de covers wil halen doet dat best omdat ze geweldige schoenen aanheeft, niet omdat ze een geweldige stuik van de trap heeft gemaakt.

• Hoewel iedere drang naar calorieën u wellicht zal vergaan na het bijwonen van enkele modeshows in het bijzijn van IT-girls zo dun als uw dijbeen is het toch noodzakelijk dat u eet. Wij zouden alvast woest zijn als de show van Heider Ackermann werd stilgelegd omdat een of andere ondervoede geit is flauwgevallen in de breekbare nek van Bill Cunningham.

Weet dat u een hele dag van het ene event naar de andere show zult moeten rennen en dus geen tijd hebt voor een uitgebreid bezoek aan een upcoming restaurant. Steek dus enkele snacks in uw handtas en let erop dat deze u geen slechte adem geven of de neiging hebben om tussen uw tanden te kruipen. Hou uw eetmomenten discreet en begin nooit binnen te kauwen. Geloof ons, zelfs Olivia Palermo zou buitengetrapt worden als ze een broodje martino bovenhaalt in de hal van het Lincoln Centre.

• De organisatie van de internationale modeweken is steeds zo vriendelijk om een handig overzichtschemaatje in PDF voor u samen te stellen. Handig, maar weet in godesnaam waar de gecodeerde locaties voor staan. Voorbijgangers zullen u zelden kunnen helpen wanneer u hen wanhopig aanklampt op zoek naar “EC1”

Draag geen namaak. Hoewel ze in Erpe-Mere misschien het verschil niet zien tussen uw pleather 2.55 en the real deal halen ze u er op de modeweken onmiddellijk uit

Weet wie er showt. Zo voorkomt u ten eerste dat u volledig opgaat in verhalen van poseurs die in Londen opscheppen over “de Gucci show van daarstraks”, maar weet u tegelijkertijd ook dat u extra vriendelijk moet zijn tegen het meisje dat zich net heeft voorgesteld als showroommanager bij Preen.

Weet naar wie u kijkt en waarop u moet letten. Diane Von Furstenberg die een hele resem wikkeljurken ontworpen heeft: fijn, maar Diane Von Furstenberg die broekpakken, jeans en croptops over de catwalk stuurt moet uitroeptekens op uw notepad doen verschijnen.

Steel nooit nooit nooit iemand anders’ zitje tenzij u de uitnodiging van die persoon gekregen hebt en u zeker weet dat hij of zij niet aanwezig zal zijn.

Leg contacten, zoveel mogelijk, maar loop niet te leuren met businesscards. Ten eerste zijn de uwe zelden zo mooi als die van de stagiair op het derde verdiep die grafisch ontwerp heeft gestudeerd, maar ten tweede blijft echt menselijk contact mensen langer bij dan een stukje karton op de bodem van hun handtas.

• Ja, u wil het thuisfront en uw twitterfollowers laten weten dat u op de zevende rij zit voor Philipp Plein, maar hou uw cameraphone niet voor de neus van anderen. Heus, noodgedwongen een show moeten volgen op een scherm, zelfs op dat van een iPad, doet bloed koken.

– Heb altijd een donkerrode lipstick in je handtas. Deze geeft je een instant touch-up wanneer blijkt dat je underdressed bent

Stalk geen beroemdheden om samen op de foto te kunnen. Zelfs al staat dat goed op uw blog.

Wees respectvol en nederig maar laat u niet wegblazen door mensen die claimen ‘het van het’ te zijn. Onthou dat als de evenaar werkelijk door hun anus liep ze eerder in het OK van het dichtstbijzijnde ziekenhuis zouden liggen dan rondhangen in de lobby van het Palais de Tokyo.

• Heb een (onderbouwde) mening. Smaken verschillen en het meisje dat iedere show “wel ok” vond zal niemand bijblijven.

• Hang niet hopeloos rond streetstylefotografen. Als uw outfit het werkelijk waard was om in 300dpi vast te leggen kwamen zij wel naar u. Moest u toch worden tegengehouden door pseudo Tommy Ton, weet dan hoe u het best op een foto staat. Voor groepsfoto’s geldt de gouden regel van aan de rechterzijde van de bende te staan, aangezien fotobijschriften met die kant beginnen. Wie het geluk heeft een magazine te treffen dat een tekenbeperking voor die bijschriften heeft zal vereeuwigd worden als “Saartje Huppeldepup from the blog ‘Kijkinmijnkast’ and friends”.

• Wees oprecht geïnteresseerd in de kleding die voorbijkomt, niet in de A, B of zelfs C-listers aan de overkant van de catwalk.

Draag kleding waarin u uzelf goed voelt. Het heeft geen zin uzelf in een lederen harnas en broderietop te hijsen als u normaal voor no nonsense jersey en denim kiest. En hoewel de modeweken de ideale gelegenheden zijn om dat hoedje dat u nooit durfde te dragen op zondagse brunches of die kleur waardoor Nederoverheembeekse terrasjeszitters zich verslikten in hun bier uit de kast te halen is trop echt teveel als u het niet gewoon bent om te overdressen.

• Draag overdag schoenen waar u makkelijk op kunt rennen, rondwandelen en op uw tenen staan. Werkelijk, u zal ons dankbaar zijn.

Doe polsbandjes van afterparties meteen uit wanneer u terug op uw hotelkamer bent. Pronken met een roze papiertje dat laat zien dat u -inderdaad- op de nadrink van Jason Wu was geeft u geen street credibility.

• Wees charmant, gevat en vriendelijk, al was het maar om de vrede in uw eigen hoofd te bewaren. Hautain, gedesinteresseerd en uitgeblust is zo 2009.

Katrin Swartenbroux bezoekt voor Knackweekend.be de modeweken van Londen en Milaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content