Superheldinnen domineren de catwalk

Lakleren kaplaarzen, stevige gespen en leren eenstukpakken in de collecties van grote modenamen brengen ons in een superheldinnen-sfeer.

In de ultieme superheldenfilm The Avengers veegt Scarlett Johansson alias Black Widow de vloer aan met al wie het slecht voor heeft met deze wereld, slechterik Loki op kop. Maar ook de gemiddelde vrouw dient in deze crisistijden danig van zich af te bijten en dat echoot door tot op de catwalk in Parijs. Harde tantes in straf aangesnoerde leren eenstukpakken – en waar nodig ook nog een zwarte cape – marcheerden op de catwalks van grote modenamen als Alexander McQueen, Gucci, Valentino en Balenciaga. Superheldenfanaten kunnen momenteel in de Belgische bioscopen terecht voor hun ultieme droomfilm. In The Avengers komen de klassieke Marvel helden Iron Man, The Incredible Hulk Thor, Captain America, Hawkeye en Black Widow samen om de goede vrede op aarde te verdedigen tegen de slechte intenties van gemenerik Loki. Scarlett Johansson alias Black Widow doet het testosterongehalte aan de zijde van S.H.I.E.L.D. directeur Nick Fury dalen in een übersexy zwart gestroomlijnd pak van een fictieve geheime dienst. Een relevante look voor de hedendaagse vrouw, die ook in het dagelijkse leven sterk in haar schoenen staat en danig van zich afbijt.

Volgens kostuumillustrator Andy Park en Visual Development Supervisors Charlie Wen en Ryan Meinerding, die de look van Black Widow bedachten, was het geen sinecure om de juiste verhouding te vinden tussen de sterke en sexy vrouw. Vrouwelijke figuren die beide aspecten feilloos incorporeren zijn bijvoorbeeld Katniss Everdeen, vechtersbazin in The Hunger Games en Lisbeth Salander, het ietwat getormenteerde vrouwwezen uit de Millennium-trilogie. Kostuumillustrator Andy Park vertelt dat het team naar het goede voorbeeld van de aangehaalde filmheldinnen een look wilde creëren die relevant was voor de hedendaagse vrouw in de straat. “Het kostuum van Black Widow is geen Spandex. Het is geen vinyl. Het is niet truttig of stripboekachtig. Ze draagt een uniform van de supergeheime dienst, dat speciaal gemaakt is voor een killer van wereldformaat. Het is een outfit die macht uitstraalt.”

Een femme-fatale superspionne

Black Widow liet voor het eerst haar vechterstalenten zien in het uiterst succesvolle stripboek The Avengers van de Amerikaanse stripverhalenuitgever Marvel. In volle Koude Oorlog ontstond het verhaal van de femme-fatale superspionne die overgeplaatst werd naar de Verenigde Staten en daar aangekomen de gedaante van S.H.I.E.L.D.-medewerkster Natasha Romanoff aannam. Ze beschikte misschien niet over bovennatuurlijke krachten, maar dat hield haar niet tegen om de vloer aan te vegen met bovenmenselijke gedaanten, mutanten en andere vreselijke monsters.

“In de film vertolkt Johansson een hardheid en wijsheid die vrouwen graag in hun vrouwelijke filmspeelster zien”, meent Samuel L. Jackson die de rol van Nick Fury op zich neemt. En datzelfde ‘katjes om niet zonder handschoenen aan te pakken’-gehalte vertaalt zich op zijn beurt naar de catwalk in Parijs. Bepaalde aspecten van het door de bekroonde kostuumontwerpster Alexandra Byrne samengestelde pak van Black Widow duiken op in de herfst- en wintercollecties van bekende modeontwerpers.

Lakleren kaplaarzen, vleermuisachtige capes en stevige gespen
Dankzij de zwarte lakleren kaplaarzen van Gucci, gelijkend op de exemplaren van onze geliefde Black Widow uit de film, staan de modellen van het Italiaanse modemerk sterk in hun schoenen. De zwarte kleuren, donkergroene, blauwe en rode tinten, die bijna tegen het zwart aanleunen, versterken het bad-ass karakter van de ontwerpen. Aangevuld met een vleermuisachtige cape, leren broeken en donkerrood gestifte lippen brengen de outfits ons in een superheldinnen-sfeer.

De straf ingesnoerde tailles van het Amerikaanse modehuis Alexander McQueen doen terugdenken aan het met een rode gesp vast geriemde pak van Black Widow. En ook de stijve neklijn in de hersfst- en wintercollectie van het merk roept beelden op van het Black Widow-kostuum dat een staaltje cleavage toont zonder dat het strenge aspect van de look erdoor ondermijnd wordt.

De vrouw in de straat als superheldin

Is leer in de collectie van McQueen nog hoofdzakelijk aanwezig onder de vorm van accessoires, dan gaat Valentino een stapje verder met leren biker-jasjes, rokken, broeken, mantels en last but not least een all-in-one leren pak. Dat laatste item roept het beeld van Black Widow het meest sterk op. Leer is eveneens alomtegenwoordig in de collectie van Balenciaga. Zijn modellen marcheren de catwalk af in leren biker-jasjes met bijpassende handschoenen.

Allemaal goed en wel, de modellen doen de superheldinnen-look eer aan met hun stevige gespen, leren pakken en glanzende kaplaarzen. Maar in de buurt van het echte werk – Black Widow in haar op maat gemaakte pak in rekstof met rode gespen dijbeenberscherming, polswapens en handschoenen zonder vingertoppen – komen ze niet. Nu is het nog afwachten hoe de vrouw in de straat deze bad-ass trend binnenkort zal interpreteren. Mannen, u weze gewaarschuwd! (JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content